Wegański sos tzatziki – dip do wszystkiego ;)

Sos tzatziki to niezwykle orzeźwiający i lekki dip pasujący praktycznie do wszystkiego 😉 Jego bazą jest gęsty jogurt z dodatkiem startego ogórka, czosnku i koperku. Oczywiście ja robię go w wegańskiej wersji, a zagęszczam kalafiorem! 🙂 A fantastycznie pasuje on do potraw z grilla, burgerów, kotletów, a aktualnie w sezonie uwielbiamy sos tzatziki z ugotowanym bobem. Pychotka! Polecam 🙂

sos tzatziki

Składniki:
  • 1 szklanka jogurtu o smaku naturalnym (np. sojowego)
  • 100 g mrożonego kalafiora
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 1 niewielki (około 120-150 g) świeży ogórek zielony schłodzony w lodówce
  • sól i pieprz do smaku
  • dużo świeżego koperku 🙂
Wykonanie:

Czosnek i ogórka obieramy i myjemy. Ogórka trzemy na dużych oczkach tarki i odstawiamy, żeby puścił sok.

Do blendera wrzucamy kawałki kalafiora, jogurt i czosnek i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

Przekładamy zawartość blendera do miseczki, dodajemy sok z cytryny oraz odciśnięte z wody ogórki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. I wegański sos tzatziki mamy gotowy! 🙂

Możliwości podania jest całe mnóstwo! 🙂 Do kotlecików z fasoli<klik> , burgerów<klik> , czy do wrapów<klik> . W sezonie, sos tzaziki świetnie komponuje się z ugotowanym bobem!

Polecam również sos czosnkowy, sos ssamjang, koreański sos.

Smacznego!

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *