Z gotowego świeżego ciasta francuskiego można wiele pyszności wyczarować… Tym razem proponuję Wam smakowite pierogi ze szpinakiem i wędzonym tofu. Świetna wytrawna przekąska na imprezę czy pomysł na lunch do pracy. Polecam 🙂
Inną wytrawną propozycją przekąski z gotowego ciasta francuskiego to paszteciki z pieczarkami. Natomiast w wersji na słodko polecam ciasteczka z kremem i oowcami, z jabłkami, rabarbarem albo rogaliki z czekoladą.
Składniki:
- Ciasto:
- gotowe świeże ciasto francuskie (u mnie w rozmiarze 25 x 50 cm, 375 g)
Nadzienie:
- 300 g świeżego szpinaku
- 1 niewielka cebula
- 4 ząbki czosnku
- 180-200 g wędzonego tofu (koniecznie wędzonego!)
- 1 łyżka sosu sojowego
- pieprz i sól do smaku
- 1 łyżka oleju do smażenia
Wykonanie:
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C.
Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Umyty i osuszony szpinak kroimy w niewielkie kawałki. Tofu odsączamy i trzemy na małych oczkach tarki.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek i smażymy aż cebulka zmięknie. Dodajemy szpinak i sos sojowy, smażymy przez kilka minut cały czas mieszając. Następnie, wsypujemy starte tofu i doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Całość mieszamy i smażymy przez minutę.
Gotowe ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania, rozwijamy na blacie wyłożonym silikonową matą i i lekko rozwałkowujemy.
Kroimy w dowolnie przez siebie wybrane kształty, nakładamy farsz i zaklejamy. Ja zwykle wybieram kwadraciki, z których formuję pierożki 😉
Układamy je na blaszce wyłożonej silikonową matą lub papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 15 minut lub do momentu aż pierogi ze szpinakiem będą złociście brązowe. Nam smakują najlepiej podane na ciepło 🙂
Praktyczna uwaga:
Tak przygotowany farsz ze szpinaku i wędzonego tofu świetnie nadaje się również jako nadzienie do naleśników czy pierogów.
Smacznego!
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3
Aż zachciało mi się pierogów. 😛
🙂