Domowa masa kajmakowa

Masa kajmakowa to chyba obok polewy czekoladowej jeden z najbardziej podstawowych niezbędników przy pieczeniu czy przygotowywaniu deserów. A że może być  ona całkowicie roślinna i w dodatku gotowa w zaledwie kilkanaście minut, możecie się przekonać z tego prostego przepisu. Polecam 🙂

masa kajmakowa

masa kajmakowa

Polecam również aksamitną polewę czekoladową, krem dyniowy, krem z batatów, krem z suszonych śliwek, krem wiśniowy.

Składniki:
  • 1 szklanka (240 ml) brązowego cukru
  • 1/2 szklanki (120 ml) stałej części mleka kokosowego z puszki schłodzonego w lodówce przez dobę
  • 2 łyżki (30 ml) mleka roślinnego np. sojowego
Wykonanie:

Na nieprzywierająca patelnię lub do garnka z grubym dnem wsypujemy cukier. Gotujemy na niewielkim ogniu cały czas mieszając aż do momentu aż cukier się rozpuści.

Gdy na patelni mamy już syrop, to ściągamy ją z ognia, dodajemy stałą część mleka kokosowego i energicznie mieszamy aż mleko połączy się z syropem. Uwaga: trzeba mieszać naprawdę energicznie, żeby kawałki twardego mleka kokosowego dobrze się rozpuściły.

Następnie, kładziemy patelnię z powrotem na ogniu (wysoka temperatura rozpuści ewentualne grudki), dolewamy mleko sojowe i gotujemy jeszcze przez około 1 minutę cały czas mieszając.

Przelewamy zawartość patelni do naczynia i odstawiamy do przestudzenia. I domowa masa kajmakowa gotowa 🙂

Smacznego!

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *