Tarta wytrawna, inaczej quiche (czyt. kisz), tradycyjnie składa się z kruchego słonego ciasta i mięsnego lub warzywnego nadzienia zalanego masą jajeczno-śmietanową. A że my preferujemy wersję czysto roślinną, to w niej znajdziecie sycące ziemniaki, dużo brokuła, smakowite grzyby (albo inne ulubione warzywa) w bazyliowo-oreganowej masie z tofu. Brzmi smakowicie, prawda? 🙂
Wprawdzie gdy pierwszy raz pomyślałam o zrobieniu quiche, to wydawało mi się to zbyt skomplikowane: trzeba wyrabiać ciasto, a mnie nawet do pizzy się nie chce i robię ją na owsianym spodzie. Ale długo nie mogłam się opierać i gdy już raz wypróbowałam tę wegańską tartę wytrawną, to od tego czasu piekę go regularnie. Okazało się bowiem, że wyrobienie ciasta to prosta i szybka sprawa, a nadzienie też przyjemnie się robi. Słowem, nie taki diabeł straszny jak go malują 🙂
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki (480 ml) mąki pszennej
- 3 łyżki (45 ml) oliwy
- 2/3 szklanki (160 ml) wody
- szczypta soli
Nadzienie:
Warzywa:
- 1 cebula
- 2 łodygi selera naciowego (lub biała część pora)
- 5 dużych białych pieczarek (czasami zastępuję je marchewką lub papryka słodką albo cukinią)
- 1/2 większego brokuła
- 3 średnie ziemniaki
- garść szpinaku lub jarmużu
- pieprz
- sos sojowy do smaku
- 1 łyżeczka oleju kokosowego do smażenia
Masa tofu:
- 300 g tofu o smaku naturalnym
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1 łyżka sosu sojowego
- 3 łyżki wody (lub więcej)
* Powyższy zestaw warzyw można modyfikować według upodobań i zawartości lodówki 😉 W mojej tarcie zawsze są brokuły i ziemniaki, ale seler naciowy czasami zastępuję porem albo pomijam, a brak grzybów uzupełniam startą na grubych oczkach marchewką, papryką słodką pokrojoną w kostkę lub cukinią pokrojoną w plasterki.
Wykonanie:
Mieszamy składniki na ciasto i wyrabiamy aż będzie sprężyste. Wykładamy je na blaszkę do tarty dokładnie dociskając i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 10 minut.
W czasie, gdy ciasto się piecze przygotowujemy nadzienie. Najpierw obieramy cebulę i ziemniaki i kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy ze skórki, i kroimy w plasterki, selera myjemy i drobno kroimy. Szpinak/jarmuż myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Brokuła dzielimy na niewielkie koszyczki.
Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i smażymy aż się zeszkli. Następnie dodajemy pieczarki, ziemniaki i selera i smażymy aż warzywa zmiękną. W razie potrzeby podlewamy wodą. Dodajemy brokuła i szpinak i smażymy jeszcze przez kilka minut.
Do blendera wkładamy tofu połamane na niewielkie kawałki, dodajemy sos sojowy, wodę i przyprawy i miksujemy na gładką masę. Gdy jest za sucha (w zależności od użytego tofu) dolewamy niewielką ilość wody i jeszcze raz miksujemy.
Masę dodajemy do usmażonych warzyw i dokładnie mieszamy. Następnie, przekładamy na podpieczony spód, wyrównujemy i pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 40-45 minut.
Tarta wytrawna świetnie nadaje się zarówno na lunch, obiad lub kolację. Wspaniale komponuje się z curry z czerwonej soczewicy i czerwonymi buraczkami. Bardzo dobrze też smakuje na zimno i dlatego świetnie się sprawdza na przyjęciu czy innym wesołym zgromadzeniu 🙂
Praktyczna uwaga:
Jeżeli chodzi o przechowywanie quiche w lodówce, to polecam zawinac go szczelnie w folię aluminiową, żeby ciasto nie wyschło. Potem wystarczy podgrzać w piekarniku albo nawet na patelni na małym ogniu.
Smacznego!
* Inspiracją dla mnie był Peaceful Cuisine.
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3
Dziekuje bardzo za inspirujace kulinarne vege-pomysly !!!
Z przyjemnoscia odkrylam Pani strone 🙂
pozdrawiam
Gojda
Dziękuję za miłe słowa! Bardzo się cieszę i życzę smacznego 🙂