Rolada fasolowa z pieczarkami to w pełni roślinna pieczeń, która nadaje się na zarówno na obiad, jak i śniadanie oraz kolację. Pysznie smakuje polana sosem z surówką i ryżem, jak również jako wkład do kanapek czy przekąska na imprezowy stół. A przepis jest bardzo prosty! Polecam 🙂
Zachęcam także wypróbowania takiej pieczeni z fasoli, kotlecików z fasoli.
Składniki:
- 3 szklanki (760 ml) ugotowanej białej fasoli
- 100-150 g (1 sztuka) ugotowanych ziemniaków
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki suszonego cząbru
- 6-7 łyżek skrobi ziemniaczanej lub ryżowej (w wersji bezglutenowej) albo bułki tartej (w wersji glutenowej)
- 1 mała cebula
- 250 g obranych białych pieczarek
- sól i pieprz czarny mielony (do smaku)
- olej do smażenia
Wykonanie:
Obrane pieczarki kroimy w cienkie plasterki i drobno kroimy albo trzemy na dużych oczkach tarki. Cebulę obieramy i drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i smażymy aż się zeszkli.
Następnie, wsypujemy pokrojone pieczarki i smażymy aż woda z nich odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku – my lubimy pikantne pieczarki 🙂
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.
Ugotowaną białą fasolę (ewentualnie z puszki), ugotowanego ziemniaka i cząber wrzucamy do blendera (z ostrzem S) i miksujemy aż u uzyskamy gładką masę. Ja dodaje tyko trochę soli (1/4 łyżeczki), żeby całość była jadalna 😉 z pikantnym i słonym nadzieniem pieczarkowym (bo tak lubimy :)). A Wy możecie doprawiać według własnego gustu 🙂 W zależności od tego jak dobrze odcedziliśmy fasolę i ziemniaka, może być potrzeba dolania 2-3 łyżek wody, żeby całość dobrze się zmiksowała.
Zawartość miksera przekładamy do dużej miski i po jednej łyżce dodajemy skrobię (lub bułkę tartą) i mieszamy. Liczbę łyżek mąki lub bułki tartej należy dostosować do wilgotności naszej masy, tak żeby uzyskać łatwo klejącą się konsystencję.
Fasolową masę wykładamy na papier do pieczenia i dłońmi formujemy prostokąt o wymiarach około 30 cm na 25 cm. Można przykryć ciasto papierem do pieczenia i wyrównać wałkiem do ciasta.
Na wierzch układamy równomiernie usmażone wcześniej pieczarki, zostawiając trochę miejsca przy dłuższym brzegu, żeby nasza rolada lepiej się skleiła.
Zawijamy wzdłuż długiego boku, zawijamy szczelnie w papier do pieczenia i okręcamy folia aluminiową.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 25 minut w funkcji z termoobiegiem.
Po wyjęciu z pieca zostawiamy do całkowitego ostudzenia – nawet jak Was będzie kusiło 😉
Przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku, żeby rolada fasolowa nie wyschła.
Podajemy jako “mięso” do obiadu albo przekąska na stół. Pysznie smakuje jako wkład do kanapek czy dodatek do lunchboxa.
Smacznego!
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3