Kto lubi nutellę, ręka do góry! 🙂 Smak tej domowej bardzo przypomina tę tak kiedyś uwielbianą “sklepową” nutellę. Z tym, że tę domową można bezkarnie jeść, bo oprócz słodkich daktyli, pysznych orzechów i kakao nie zawiera żadnych dodatkowych tłuszczy czy cukrów. Polecam!
Składniki:
- 1 szklanka orzechów laskowych
- 1 szklanka daktyli bez pestek + wrzątek do namoczenia
- 3 łyżki niesłodzonego kakao
- 3/4 – 1 szklanki wody z namoczonych daktyli
Wykonanie:
Daktyle zalewamy wrzątkiem, tak aby je całkowicie przykrył i odstawiamy do namoczenia.
Na dużą blaszkę wysypujemy orzechy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i pieczemy w funkcji termoobiegu przez około 10 minut.
Uprażone orzechy kładziemy na czystej ściereczce kuchennej i nacieramy przez nią orzeszki oczyszczając je w ten sposób ze skórki. Wrzucamy do blendera i miksujemy aż uzyskamy mąkę orzechową.
Odcedzamy daktyle zachowując wodę z ich namoczenia. Do mąki orzechowej w blenderze dodajemy odsączone daktyle i kakao, które miksujemy stopniowo dolewając odcedzoną wodę z namoczonych daktyli aż do uzyskania preferowanej konsystencji.
Nutellę przekładamy do czystego pojemnika i dzielimy się nią z bliskimi 🙂
Taka nutella świetnie smakuje z owsianymi krakersami z dynią – przepis tutaj albo z chrupiącą domową bułeczką. Wspaniale też nutella pasuje jako nadzienie do takich drożdżowych bułeczek z kruszonką.
Fanom słodkich past polecam również taką z fasoli adzuki.
Smacznego!
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3
Super! <3
Też tak myślę 😉