Super prosty przepis na przepyszne ciasto czekoladowe w wersji fit, w dodatku bez pieczenia! Ma tylko cztery składniki, a smakuje jakby miało nieskończenie wiele czekoladowych wymiarów 🙂 Mega zdrowe i naturalne, bo daktyle i banany są źródłem słodyczy, a nie cukier. Choco slice jest podstawowym deserem/ciastkiem/smakołykiem w naszym domu, absolutnym ulubieńcem Pana Domu 🙂 Wyśmienicie nadaje się do zabrania do pracy, szkoły czy na wycieczkę.
Składniki:
- 10 dużych daktyli bez pestek
- 1 szklanka (240 ml) owsianych płatków górskich (bezglutenowych lub zwykłych – według potrzeb)
- 1 – 1 1/2 dojrzałego banan
- 3 łyżki (45 ml) niesłodzonego kakao
- pokrojone orzechy/migdały/owoce liofilizowane do dekoracji (opcjonalnie)
Wykonanie:
Daktyle miksujmy w blenderze, żeby się dokładnie rozdrobniły.
Dodajemy płatki owsiane i kakao i miksujemy.
Następnie wrzucamy banana pokrojonego w plasterki i znowu miksujemy. Jeśli całość jest sucha i się nie klei, dodajemy więcej plasterków banana.
Gdy tworzy nam się kula ciasta w blenderze, to znak, że można je wyciągnąć na papier do pieczenia i przy pomocy szpatułki uformować blok dokładnie dociskając ciasto, aby było gęsto upakowane (lepiej się wtedy kroi i nie kruszy). Można udekorować pokrojonymi orzechami lub płatkami migdałów.
Następnie, albo można je od razu kroić i jeść albo włożyć do lodówki albo zamrażarki.
Praktyczna rada:
Dużą zaletą tego przepisu jest to, że choco slice świetnie się mrozi! Gdy mam bardzo dużo dojrzałych bananów, to robię kilka “bloków” choco, kroję na kawałki i każdy pokrojony blok zawijam oddzielnie w papier do pieczenia i mrożę. Gdy później przyjdzie ochota na coś słodkiego czy niezapowiedziani goście nas odwiedzą, to wystarczy tylko wyjąć choco z zamrażarki i po kilkunastu minutach w temperaturze pokojowej można je serwować na stół 🙂
Smacznego!
*Przepis pochodzi stąd.
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3
Naprawdę fajne!
🙂
Super ciacho. Tak się wkręciłam, że robię co drugi dzień, albo po dwie porcje na raz 🙂
Bardzo dziękuję za ten przepis
Cieszę się, że smakuje! 🙂
A można jakiś zamiennik daktyli czy nie bardzo?
Ja zawsze używam daktyli, ale myślę, że rodzynki też się nadają – w każdym razie można spróbować 🙂
Wspaniały przepis.
Skusiłaś mnie.
Dziękuję.
Pozdrawiam.💖💖💖💖🥜🥜🌰🌰🍒🍒
Cieszę się, że przepis się podoba 🙂 Pozdrawiam!
Czy po włożeniu do lodówki ten „blok” się trochę ściska?
Zrobiłam i był mocno suchy więc dałam łącznie 2 banany i jest zbyt miękka masa by dobrze się kroiła i ciekawa jestem czy to się zmieni po schłodzeniu
Tak, schłodzenie spowoduje, że blok trochę stężeje, ale dwa banany to mogło być niestety za dużo… Tak jak sugeruję w przepisie, najlepiej zacząć od jednego banana i gdy masa jest za sucha dodać kilka plasterków banana sprawdzając konsystencję. Zachęcam do zajrzenia na mój profil na Instagramie (link pod przepisem) i obejrzenia wyróżnionej relacji zatytułowanej „Choco Slice”, gdzie pokazuje krok po kroku jak zrobić to ciasto i jaka konsystencja jest najbardziej pożądana. Mam nadzieję, że ciasto smakowało? Pozdrawiam!