Omlet bez jajka

Gdy kiedyś słyszałam słowo omlet, to od razu myślałam o jajkach. Jednak mnie udało się wymyślić bezjajeczną wersję – ktoś powie, że w takim razie to nie omlet 😛 . W każdym razie,  wszyscy lubimy tego omleta bez jajka, a nadaje się on zarówno na śniadanie, jak i obiad czy kolację 🙂 Szczególnym fanem tego wegańskiego omleta jest Najstarszy i to jest jego ulubiona, obok granoli, propozycja na śniadanie.

bezjajeczny omlet

Składniki:

Zamiennik jajka:

  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 6 łyżek wody

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki
  • szczypta suszonej bazylii
  • szczypta suszonego oregano
  • 1 1/3 szklanki wody
  • 1 ogórek kiszony lub korniszon
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Wykonanie:
Siemię lniane mieszamy z wodą i odstawiamy na kilka minut.

W drugim naczyniu mieszamy mąkę z przyprawami.

Do namoczonego siemienia lnianego dodajemy część wody i mieszamy. Dolewamy resztę i całość mieszamy, żeby nie było grudek.

Następnie dodajemy pokrojonego w drobną kostkę ogórka kiszonego i dokładnie mieszamy. Po raz ostatni 🙂

Miksturę wylewamy na rozgrzany na patelni olej i smażymy aż krawędź omleta zacznie odstawać i brązowieć, wtedy przewracamy go na drugą stronę.

Omlet dekorujemy np. ketchupem 😉 Mój najstarszy syn, w zależności od humoru chce “ketchupową” uśmiechniętą buźkę, słoneczko, a dziś chciał “byle jakość” 🙂 . Mąż z kolei preferuje omleta udekorowanego orzechami włoskimi. W każdym razie w tej kwestii obowiązuje pełna dowolność.

Smacznego!

bezjajeczny omlet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *