Makaron z pesto z suszonych pomidorów

Gdy nie mam czasu gotować, to mam kilka szybkich opcji, aby smakowicie zjeść. Jednym z nich jest smażone tofu w plasterkach albo ten oto makaron z pesto z suszonych pomidorów. Całkowity czas potrzebny na przygotowanie tego dania, to dosłownie ugotowanie makaronu. W tym czasie wyczarowujemy sos miksując potrzebne składniki w blenderze. Najtrudniejszym etapem jest powstrzymanie się, żeby nie wyjeść sosu z miksera, a wymieszać go z ugotowanym makaronem 🙂  My uwielbiamy to danie, szczególnie podane z orzeszkami ziemnymi lub włoskimi!

Składniki:

Makaron:

  • makaron penne lub świderki
  • woda

Sos / Pesto:

  • 10 suszonych pomidorów z oleju
  • 1 grillowana papryka
  • 8-10 oliwek
  • 1 niewielka garść świeżej bazylii (opcjonalnie)
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 1 łyżeczka ziół toskańskich (ewentualnie prowansalskich)
  • sól i pieprz czarny mielony (do smaku)

Posypka:

  • orzeszki ziemne lub orzechy włoskie (opcjonalnie)
  • płatki drożdżowe (opcjonalnie)
  • płatki chilli (opcjonalnie)

Wykonanie:

Zagotowujemy wodę, wsypujemy makaron i gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu.

W międzyczasie do blendera wsypujemy wszystkie składniki potrzebne na sos i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Ja zwykle przed wrzuceniem do belndera kroję pomidory suszone w mniejsze kawałki.

W dużym naczyniu mieszamy sos z ugotowanym makaronem. I gotowe!

W naszej ulubionej wersji podajemy z orzeszkami ziemnymi i płatkami drożdżowymi. Ale to już zależy od Waszych gustów – zamiast tego może być świeża bazylia lub sałata zielona.

To danie makaronowe świetnie nadaje się także na lunch do pracy.

Smacznego!

* Przepis pochodzi od JessBeautician.

image_pdfimage_print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *