Pesto szpinakowo-bazyliowe

Pesto szpinakowo-bazyliowe to pyszne połączenie świeżego szpinaku, pachnącej bazylii i czosnku. Dzięki orzechom nerkowca ma wspaniale kremową konsystencję. Wszyscy domownicy je lubią, łącznie z dziećmi. Największym fanem jest nasz Najstarszy, który często pyta, kiedy zrobię to zielone smarowidełko 🙂

Polecam również pesto z suszonych pomidorów.

Składniki:
  • 1 szklanka ciasno upakowanych świeżych liści szpinaku
  • 1 szklanka ciasno upakowanej bazylii
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek lub ulubionego oleju (my lubimy lniany)
  • 2/3 szklanki orzechów nerkowca
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie:

Szpinak myjemy i osuszamy, a czosnek obieramy ze skórki.

Do blendera dodajemy wszystkie składniki i miksujemy na gładką masę.

Podajemy z ulubionym dodatkiem: pieczywem, domowymi krakersami lub makaronem.

Smacznego!

* Przepis pochodzi od stąd.

  • Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
  • Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza 🙂
  • Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
  • Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
  • Dziękuję i pozdrawiam! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *