Lody truskawkowe (bez cukru, bez laktozy)

Cóż może być pyszniejszego niż truskawkowe lody dla przyjemnej ochłody? 🙂 Prosta kombinacja bananów i truskawek z dodatkiem mleka roślinnego przelana do foremki wyczaruje lodowe wspaniałości 🙂 Polecam!

Ta receptura jest już wiekowa, bo opracowana przeze mnie dla mojego Mężulka-Łasuszka 🙂 zanim pojawiło się nasze potomstwo. Sprawdza się jednak niezawodnie i dzieci wprost uwielbiają te lody truskawkowe.

Składniki:
  • 200 g mrożonych truskawek
  • 1 świeży dojrzały banan lub mrożony banan pokrojony w kawałki
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego (np. sojowego)
  • foremki do lodów
Wykonanie:

Do blendera wkładamy mrożone truskawki i banany, dodajemy świeżego banana pokrojonego w plasterki. Całość miksujemy aż owoce się rozdrobnią, następnie zbieramy je szpatułką ze ścianek, dodajemy mleko i miksujemy na gładką masę.

Następnie, przelewamy ją do foremek do lodów i wkładamy do zamrażalnika.

Trzeba poczekać kilka godzin aż lody zamarzną, by móc w pełni cieszyć się ich smakiem 🙂

A jak wyjąć loda z foremki? Wkładamy plastikową foremkę pod strumień ciepłej bieżącej wody i po chwili łatwo można wyjąć i serwować.

EDIT:

Innym sposobem na ciekawe podanie tych lodów są lodowe serduszka, jabłuszka i kostki. A robić takie cudeńka? Gotową miksturę na ulubione domowe lody (u mnie bez cukru i laktozy) wylać do silikonowych foremek na kostki lodu. Włożyć do zamrażarki, odczekać kilka godzin i gotowe. A jak zajadać takie kostki? My lubimy ssać jak cukierki 😀

Smacznego!

  • Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
  • Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza 🙂
  • Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog FB
  • Śledź mnie na Instagramie lamarida_pl Instagram
  • Dziękuję i pozdrawiam! 🙂
image_pdfimage_print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *