Lody truskawkowe

Cóż może być pyszniejszego niż truskawkowe lody dla przyjemnej ochłody? 🙂 Prosta kombinacja bananów i truskawek z dodatkiem mleka roślinnego przelana do foremki wyczaruje lodowe wspaniałości 🙂 Polecam!

lody

Ta receptura jest już wiekowa, bo opracowana przeze mnie dla mojego Mężulka-Łasuszka 🙂 zanim pojawiło się nasze potomstwo. Sprawdza się jednak niezawodnie i dzieci wprost uwielbiają te lody truskawkowe.

Składniki:

  • 8 mrożonych truskawek
  • 1 1/2 – 2 mrożony banan pokrojony w kawałki
  • 1 świeży dojrzały banan
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego (np. sojowego)
  • foremki do lodów

Wykonanie:

Do blendera wkładamy mrożone truskawki i banany, dodajemy świeżego banana pokrojonego w plasterki. Całość miksujemy aż owoce się rozdrobnią, następnie zbieramy je szpatułką ze ścianek, dodajemy mleko i miksujemy na gładką masę.

Następnie, przelewamy ją do foremek do lodów i wkładamy do zamrażalnika.

Trzeba poczekać kilka godzin aż lody zamarzną, by móc w pełni cieszyć się ich smakiem 🙂

A jak wyjąć loda z foremki? Wkładamy plastikową foremkę pod strumień ciepłej bieżącej wody i po chwili łatwo można wyjąć i serwować.

Smacznego!

Jedna myśl na temat “Lody truskawkowe”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *