Cóż może być pyszniejszego niż truskawkowe lody dla przyjemnej ochłody? 🙂 Prosta kombinacja bananów i truskawek z dodatkiem mleka roślinnego przelana do foremki wyczaruje lodowe wspaniałości 🙂 Polecam!
Ta receptura jest już wiekowa, bo opracowana przeze mnie dla mojego Mężulka-Łasuszka 🙂 zanim pojawiło się nasze potomstwo. Sprawdza się jednak niezawodnie i dzieci wprost uwielbiają te lody truskawkowe.
Składniki:
- 200 g mrożonych truskawek
- 1 świeży dojrzały banan lub mrożony banan pokrojony w kawałki
- 1/2 szklanki mleka roślinnego (np. sojowego)
- foremki do lodów
Wykonanie:
Do blendera wkładamy mrożone truskawki i banany, dodajemy świeżego banana pokrojonego w plasterki. Całość miksujemy aż owoce się rozdrobnią, następnie zbieramy je szpatułką ze ścianek, dodajemy mleko i miksujemy na gładką masę.
Następnie, przelewamy ją do foremek do lodów i wkładamy do zamrażalnika.
Trzeba poczekać kilka godzin aż lody zamarzną, by móc w pełni cieszyć się ich smakiem 🙂
A jak wyjąć loda z foremki? Wkładamy plastikową foremkę pod strumień ciepłej bieżącej wody i po chwili łatwo można wyjąć i serwować.
EDIT:
Innym sposobem na ciekawe podanie tych lodów są lodowe serduszka, jabłuszka i kostki. A robić takie cudeńka? Gotową miksturę na ulubione domowe lody (u mnie bez cukru i laktozy) wylać do silikonowych foremek na kostki lodu. Włożyć do zamrażarki, odczekać kilka godzin i gotowe. A jak zajadać takie kostki? My lubimy ssać jak cukierki 😀
Smacznego!
- Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
- Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza 🙂
- Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog FB
- Śledź mnie na Instagramie lamarida_pl Instagram
- Dziękuję i pozdrawiam! 🙂