Domowy wegański majonez

Ani wegańskie kupowane sery ani majonez mi nie smakują, a próbowałam wielu. Skoro nie można kupić takiego, który by zadowolił moje kubki smakowe, to trzeba sobie samemu zrobić 🙂 Recepturę na pyszny wegański domowy ser już podałam tutaj, zatem teraz pora na przepis na smakowity domowy majonez.

Majonez z aquafaby – wody z puszki ciecierzycy

Przyrządzanie go wygląda, nie tylko dla przedszkolaka, jak zabawa w magię 😉 Wlewamy wszystkie składniki oprócz oleju do blendera i miksujemy. A w chwili gdy dolewamy oleju nasz raczej mętny w wyglądzie płyn (kolor zależy od rodzaju musztardy) staje się majonezem 🙂 A wszystko za sprawką aquafaby, która jest bazą do wykonania tego wegańskiego majonezu! 

A co to jest aquafaba? To płyn pozostały z gotowania ciecierzycy albo fasoli, innymi słowy woda z puszki ciecierzycy. Wcześniej wylewałam ją nie zdając sobie sprawy, że dopuszczam się wielkiego marnotrastwa! Aquafaba ma nawet swoją stronę internetową, z której można dowiedzieć się więcej o jej właściwościach i zastosowaniu. U mnie też jeszcze o niej usłyszycie 🙂

Składniki:

  • 1/2 szklanki aquafaby
  • 1 łyżeczka ulubionej musztardy (ja używam sarepskiej)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki octu winnego lub jabłkowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 1 1/2 szklanki oleju roślinnego

Wykonanie:

Do kielicha blendera dodajemy wszystkie składniki oprócz oleju i miksujemy. Na tym etapie proponuję wypróbować smak mikstury i doprawić solą i pieprzem, a w razie potrzeby dosłodzić syropem.

Następnie, kontynuując miksowanie, przez okienko w przykrywce kielicha powolutku wlewamy olej i blendujemy aż uzyskamy konsystencję majonezu.

Do czystego i osuszonego szklanego naczynia przekładamy majonez i przechowujemy w lodówce do około 10 dni.

Praktyczna rada:

Im więcej oleju użyjemy, tym bardziej kremowy i gęsty będzie nasz majonez.

Smacznego!

 

7 myśli na temat “Domowy wegański majonez”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *