Sałatka z pora i ciecierzycy

Mój mąż fanem majonezu to nie jest, ale, o dziwo, ta sałatka mu bardzo smakuje. Nie wiem, może dlatego, że tak zachwyca go połączenie ostrego pora, słodkiej kukurydzy, ciecierzycy z jego ulubionymi ogórkami kiszonymi, że nie zauważa majonezu? 😉 W każdym razie chętnie ją zjada, podobnie zresztą jak reszta rodziny! Polecam ją zarówno na lunch do pracy, na pyszne śniadanko, jak i też na domową imprezę.

Składniki:

  • 1 por (jasna część)
  • 1 puszka odcedzonej ciecierzycy
  • 1 szklanka kukurydzy
  • 6 rzodkiewek
  • 2 ogórki kiszone
  • 1/2 małej cebuli
  • 3-4 łyżki domowego majonezu z  aquafaby lub słonecznika
  • szczypiorek, koperek, natka pietruszki – dowolna ilość 🙂
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę, ogórki kroimy w kostkę, rzodkiewki myjemy i ucieramy na dużych oczkach tarki.

Umytego pora przekrawamy na pół i kroimy w półksiężyce. Potem przelewamy go wrzątkiem, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym.

Do dużego naczynia dodajemy odcedzoną kukurydzę i ciecierzycę, pokrojone warzywa, majonez i zieleninkę – może być szczypiorek, koperek lub natka pietruszki – co kto lubi.

Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce. Ale jak długo można ją tam trzymać, to Wam nie powiem, bo u mnie ta sałatka znika w ciągu jednego dnia 🙂

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *