Domowa nutella

Dzisiaj Dzień Dziecka, ale wcale nie trzeba posiadać dzieci, żeby świętować 🙂 W końcu każdy z nas jest czyimś dzieckiem. Dlaczego więc nie dogodzić samemu sobie przyrządzając np. domową nutellę? 🙂

Przepis ten zarekomendowała mi pani Ola z naszego hospicjum i od razu stał się wielkim hitem, nie tylko wśród małolatów 🙂 W oryginalnym przepisie Jadłonomii użyto migdałów, ale my preferujemy orzechy laskowe, bo wówczas smak bardziej przypomina tę tak kiedyś uwielbianą “sklepową” nutellę. Z tym, że tę domową można bezkarnie jeść, bo oprócz słodkich daktyli, pysznych orzechów i kakao nie zawiera żadnych dodatkowych tłuszczy czy cukrów.

Składniki:

  • 1 szklanka orzechów laskowych
  • 1 szklanka daktyli + wrzątek do namoczenia
  • 3 łyżki niesłodzonego kakao
  • 3/4 – 1 szklanki wody z namoczonych daktyli

Wykonanie:

Daktyle zalewamy wrzątkiem, tak aby je całkowicie przykrył i odstawiamy do namoczenia.

Na dużą blaszkę wysypujemy orzechy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i pieczemy w funkcji termoobiegu przez około 10 minut.

Uprażone orzechy oczyszczamy ze skórek i wrzucamy do blendera i miksujemy aż uzyskamy mąkę orzechową.

Odcedzamy daktyle zachowując wodę z ich namoczenia. Do mąki orzechowej w blenderze dodajemy odsączone daktyle i kakao, które miksujemy stopniowo dolewając odcedzoną wodę z namoczonych daktyli aż do uzyskania preferowanej konsystencji.

Nutellę przekładamy do czystego pojemnika i dzielimy się nią z bliskimi 🙂

Smacznego!

2 myśli na temat “Domowa nutella”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *