Cykoria z bakłażanem na ostro

Być może niektórzy wzbogacają bakłażanami swój ogród na wiosnę, a ja wzbogacam nim nasze domowe menu 🙂 Bardzo lubimy połączenie bakłażana z goryczkowatą w smaku cykorią w ostrym pomidorowym sosie. Najchętniej spożywamy je z ryżem, a serwujemy zarówno na lunch, jak i na obiad. Polecam!

Fanom bakłażana polecam je nadziewane kaszą jaglaną,  dip z bakłażana baba ghanoush.

Składniki:

  • 2 niewielkie bakłażany
  • 3 cykorie
  • 1 niewielka cebula
  • 2 ząbki czosnku (lub 1 łyżeczka domowej pasty czosnkowej)
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki garam masala
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 szklanka gęstego przecieru pomidorowego
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów lub 2 świeże dojrzałe pomidory obrane ze skórki
  • 3 szklanki wody
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 szklanki kukurydzy (może być więcej)
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Bakłażany kroimy podłużnie na połowę, a następnie wzdłuż i kroimy na niezbyt grube plastry. (Można wcześniej obrać bakłażany ze skórki.)

Z cykorii wykrawamy głąby (żeby była mniej gorzka), palcami rozdzielamy na pojedyncze liście i kroimy w niewielkie paski, a brzydkie zewnętrzne liście usuwamy. (Czasami pokrojone cykorie wkładam je sitko i przelewam krótko wrzątkiem – wtedy dzieci w ogóle ich nie czują w potrawie 😉 )

Obieramy również czosnek i cebulę; czosnek drobno siekamy, a cebulę kroimy w wiórka. Pomidory parzymy ostrożnie wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy na drobne kawałki.

Do rozgrzanego na patelni oleju dodajemy plasterki bakłażana i smażymy aż do zarumienienia się plastrów z obu stron (ja smażę w kilku partiach).

Następnie, odkładamy na talerz, a na patelnię dajemy kilka kropel oleju, cebulę i czosnek i lekko je blanszujemy. Gdy już zmiękną dodajemy cykorię i smażymy przez kilka minut ciągle mieszając.

Dodajemy do tego usmażone wcześniej bakłażany oraz odcedzoną kukurydzę, przyprawy i pomidory i zalewamy przecierem pomidorowym. Całość zagotowujemy przez kilka minut na wolnym ogniu. Dolewamy sos sojowy i wodę i gotujemy aż warzywa będą miękkie. Na końcu doprawiamy dodajemy solą i pieprzem do smaku.

Podajemy z ryżem, komosą ryżową lub kaszą. Świetnie nadaje się na pożywny lunch do pracy (warto go podgrzać przed spożyciem).

Smacznego!

  • Spodobał Ci się ten przepis? To bardzo się cieszę 🙂 Będzie mi miło, jeśli skomentujesz i udostępnisz! Dzięki Tobie będzie on miał szansę dotrzeć do kogoś, kto być może potrzebuje go przeczytać.
  • Obserwuj mnie na Facebooku lamarida.pl FB
  • Śledź mnie na Instagramie lamarida.pl Instagram
  • Dziękuję i pozdrawiam! 🙂
image_pdfimage_print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *