Tofu z warzywami

Tofu z warzywami kojarzy mi się z puzzlami… Tak, tymi do układania 🙂 Chociaż przyrządzam je także przy innych okazjach, to bardzo dobrze się sprawdzało jako ciepłe danie podczas naszych weekendowych projektów całodziennego układania puzzli z 500+ części. Gotowałam je rano z podwójnej porcji, zasiadałam z Najstarszym na podłodze i zabieraliśmy się do dzieła. Robiliśmy sobie przerwy tylko na jedzenie właśnie tego tofu z chlebkiem, a Małżonek zajmował się naszą chorą Córcią. Tak było jeszcze za czasów, gdy Najmłodszy był zarodkiem albo później, gdy dawał się spacyfikować w łóżeczku. Teraz mamy chwilową przerwę, czekamy aż podrośnie i będzie zainteresowany układaniem, a nie żuciem puzzli 🙂 

Wracając do przepisu, tofu z warzywami lubią wszyscy, także członkowie naszej dalszej rodziny. Można je serwować z chlebem albo z makaronem. Polecam wypróbować 🙂

Tofu z warzywami

Składniki:
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 pieczarek
  • 1 duża marchewka
  • 1/4 małej główki kapusty
  • 1 mały brokuł
  • cukinia/por/seler naciowy – opcjonalnie – wszystkie warzywa dozwolone 🙂
  • 1 opakowanie ulubionego tofu (300 g)
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
  • 2 łyżki sosu tamari (lub sojowego w wersji z glutenem)
  • 2 suszone lub 1/2 świeżej papryki chilli (opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku
  • olej lub woda do smażenia
Wykonanie:

Czosnek i cebulę obieramy: czosnek drobno siekamy drobno, a cebulę kroimy w wiórka. Pieczarki obieramy i kroimy na cienkie plasterki, a kapustę szatkujemy. Opłukujemy brokuła i obieramy marchewkę; brokuła łamiemy na niewielkie koszyczki, a marchewkę ucieramy na grubych oczkach tarki.

Tofu odsączamy z zalewy i kroimy na kilkumilimetrowe plastry. Ja wtedy zwykle posypuję je papryką – niech sobie czekają aż podsmażą się warzywa.

Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i czosnek i smażymy aż cebula się zeszkli. Dodajemy pieczarki i smażymy przez kilka minut. Teraz też jest dobry moment,  by dodać papryczki chilli, jeśli lubicie.

Następnie, dodajemy marchewkę i kapustę i smażymy kilka minut, co jakiś czas mieszając, podlewając wodą w razie potrzeby. Dodajemy brokuły, tofu, sos sojowy, całość delikatnie mieszamy, by nie połamać plasterków tofu i smażymy aż brokuł zmięknie.

Podajemy z chlebem albo ugotowanym makaronem ryżowym. Wspaniale nadaje się na lunch do pracy lub obiad.

Smacznego!

Tofu z warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *