Białe kiełbaski

Żurek uwielbiam jeść nie tylko w święta i często go przyrządzam. A te białe kiełbaski od VeganNerd idealne do niego pasują! Łatwo się je robi, a jeszcze łatwiej pochłania 🙂 Mąż zabiera je też z chlebem na lunch do pracy, a nasi goście w czasie rodzinnych spotkań widzą je na stole 🙂 Polecam wypróbować!

Składniki:
  • 1 duży seler
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 mała cebula
  • 2 ugotowane ziemniaki
  • 1 łyżka suszonego lubczyku (lub świeżego)
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 4 ziela angielskie
  • 4 ziarna jałowca
  • 2 liście laurowe
  • 3 łyżki mąki jaglanej
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
Wykonanie:

Najpierw nastawiamy ziemniaki w mundurkach do ugotowania.

Obieramy warzywa, cebulę kroimy w drobną kostkę, a seler i pietruszkę trzemy na małych oczkach tarki.

Na rozgrzanym oleju smażymy cebulkę z wszystkimi przyprawami aż się zeszkli. Dodajemy utarte warzywa i smażymy całość aż one zmiękną. Odstawiamy do ostudzenia.

W tym czasie ziemniaki powinny być ugotowane do miękkości. Obieramy je ze skóry i rozdrabniamy widelcem.

Z warzyw wyciągamy ziele angielskie, owoce jałowca i liście laurowe.

Dodajemy rozgiecionego ziemniaka i dokładnie mieszamy rękami i formujemy kiełbaski w dłoniach. W razie potrzeby dodajemy mąkę jaglaną, żeby kiełbaski się nie rozpadały. Smażymy na złoto na rozgrzanym oleju.

Podajemy z żurkiem, z chlebem lub jako “wegańskie mięsko” do obiadu – w moim domu wypróbowaliśmy wszystkie te opcje 🙂

Smacznego!

image_pdfimage_print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *