Bakłażany nadziewane kaszą jaglaną

Bakłażany nadziewane kaszą jaglaną są stałą pozycją w naszym jadłospisie. Nasz przedszkolak tak bardzo je lubi, że zjada porcję dla dorosłego 🙂 Przepis jest bardzo elastyczny, można zmieniać przyprawy w zależności od gustu czy humoru, a bakłażany wciąż będą smakować wyśmienicie. Idealne danie na weekend, kiedy wszyscy domownicy są w domu i w czasie wspólnego posiłku możemy się cieszyć tą sycącą potrawą serwowaną najlepiej prosto z piekarnika 🙂

Składniki:
  • 2 średnie bakłażany
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku (lub łyżeczka pasty czosnkowej)
  • 2 duże pomidory
  • kilka gałązek natki pietruszki lub świeżej kolendry
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1 łyżeczka kolendry suszonej
  • 1 łyżka tamari lub sosu sojowego
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie:

Kaszę jaglaną gotujemy do miękkości według przepisu na opakowaniu.

Umyte bakłażany przecinamy na połówki, ostrożnie czubkiem noża nacinamy miąższ “w kratkę” jak na zdjęciu poniżej.

Nacięte surowe bakłażany w połówkach gotowe do włożenia do piekarnika

Do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C wkładamy tak przygotowane bakłażany rozcięciem do góry.  Pieczemy przez około 25-30 minut aż miąższ będzie miękki. Wówczas wyciągamy go łyżeczką i kroimy na mniejsze kawałki.

Cebule i czosnek obieramy i drobno siekamy. Pomidory parzymy wrzątkiem i obieramy ze skórki.

Na rozgrzaną patelnię nalewamy oleju, wsypujemy posiekaną cebulę lub czosnek i smażymy przez kilka minut aż cebulka zmięknie. Dodajemy posiekany wcześniej miąższ, przyprawy i smażymy przez kolejne 5 minut.

Zestawiamy z ognia, dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, jednego pomidora pokrojonego w kostkę i mieszamy. Tak przygotowany farsz nakładamy do wydrążonych połówek bakłażana. Na wierzch kładziemy drugiego pomidora pokrojonego w plasterki i pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 15-20 minut.

Upieczone bakłażany gotowe do podania

Podajemy na ciepło z wybraną schłodzoną surówką jak np. z kimchi lub buraczkami czerwonymi.

Smacznego!

* Przepis znalazłam tutaj.

2 myśli na temat “Bakłażany nadziewane kaszą jaglaną”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *