Bakłażany nadziewane kaszą jaglaną

Bakłażany nadziewane kaszą jaglaną są stałą pozycją w naszym jadłospisie. Nasz przedszkolak tak bardzo je lubi, że zjada porcję dla dorosłego 🙂 Przepis jest bardzo elastyczny, można zmieniać przyprawy w zależności od gustu czy humoru, a bakłażany wciąż będą smakować wyśmienicie. Idealne danie na weekend, kiedy wszyscy domownicy są w domu i w czasie wspólnego posiłku możemy się cieszyć tą sycącą potrawą serwowaną najlepiej prosto z piekarnika 🙂

bakłażany nadziewane

bakłażany nadziewane

Fanom bakłażanów polecam również pastę z bakłażana, cykorię z bakłażanem na ostro.

Składniki:
  • 2 średnie bakłażany
  • 1 szklanka (240 ml) ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku (lub łyżeczka pasty czosnkowej)
  • 2 duże pomidory
  • kilka gałązek natki pietruszki lub świeżej kolendry
  • 1/2 łyżeczki (2 ml) oregano
  • 1/2 łyżeczki (2 ml) bazylii
  • 1 łyżeczka (5 ml) kolendry suszonej (opcjonalnie, można pominąć)
  • 1 łyżka (15 ml) tamari lub sosu sojowego
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie:

Kaszę jaglaną gotujemy do miękkości według przepisu na opakowaniu.

Umyte bakłażany przecinamy na połówki, ostrożnie czubkiem noża nacinamy miąższ “w kratkę” jak na zdjęciu poniżej.

Do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C wkładamy tak przygotowane bakłażany rozcięciem do góry.  Pieczemy przez około 25-30 minut aż miąższ będzie miękki. Wówczas wyciągamy go łyżeczką i kroimy na mniejsze kawałki.

Cebule i czosnek obieramy i drobno siekamy. Pomidory parzymy wrzątkiem i obieramy ze skórki.

Na rozgrzaną patelnię nalewamy oleju, wsypujemy posiekaną cebulę lub czosnek i smażymy przez kilka minut aż cebulka zmięknie. Dodajemy posiekany wcześniej miąższ, przyprawy i smażymy przez kolejne 5 minut.

Zestawiamy z ognia, dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, jednego pomidora pokrojonego w kostkę i mieszamy.

Tak przygotowany farsz nakładamy do wydrążonych połówek bakłażana. Na wierzch kładziemy drugiego pomidora pokrojonego w plasterki.

bakłażany nadziewane

Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 15-20 minut.

Podajemy na ciepło posypany świeżymi ziołami i z wybraną schłodzoną surówką jak np. z kimchi lub buraczkami czerwonymi.

Smacznego!

* Przepis podpatrzyłam tutaj.

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3

4 komentarze do “Bakłażany nadziewane kaszą jaglaną”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *