Czarna fasola w łódeczce z zielonej sałaty

Czarna fasola jest w moim domu wielkim hitem, szczególnie, gdy serwuję ją na liściu chrupiącej zielonej sałaty schłodzonej uprzednio w lodówce. Wspaniale nadaje się jako przystawka do obiadu, albo jako dodatek do ryżu na obiad czy lunch do pracy. Polecam 🙂

Czarna fasola podana na liściu schłodzonej zielonej sałaty -pychotka 🙂

Składniki:
  • 200 gram czarnej suchej fasoli (około 6 szklanek ugotowanej)
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku lub 1 łyżka pasty czosnkowej
  • 2 papryki słodkie
  • 1/2 papryki peperoni (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki czarnuszki
  • 1/3 papryki chilli w proszku
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 łyżeczka oleju
Wykonanie:

Suchą fasolę moczymy najlepiej przez całą noc w naczyniu z wodą, aby zmiękła. Następnie przepłukujemy i gotujemy do miękkości – przez około 1 godzinę, a gdy jest gotowa, to ją odcedzamy.

Cebule obieramy i kroimy w kostkę, papryki myjemy, usuwamy gniazda i oczyszczamy z pestek, kroimy w kostkę.

W rondlu lub na dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną cebulę i przyprawy i smażymy aż cebula się zeszkli.

Następnie, dodajemy pokrojone papryki i podlewamy wodą, żeby się nie przypaliły i smażymy przez chwilę.

Dodajemy ugotowaną fasolę i pomidory z puszki, a całość zalewamy wodą, żeby przykryła warzywa i często mieszając gotujemy na wolnym ogniu aż warzywa zmiękną, a woda odparuje i uzyskamy fasolę w gęstym sosie.

Podajemy z ryżem, kaszą jaglaną albo na liściu sałaty – ta ostatnia to nasza ulubiona wersja 🙂

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *