Wegańskie ciasto jaglane z truskawkami

Zapasy truskawek zrobione, kilka pojemników domowego dżemu zamrożonych i jeszcze delektujemy się wegańskim ciastem jaglanym z truskawkami. Jest to takie zwykłe, a jednocześnie niezwykłe ciasto 🙂 Proste w składzie i wykonaniu, ma tylko kilka składników, ale nie ma w nim w ogóle oleju. Próbowałam je z olejem kokosowym, zrobiłam też i bez i, jak dla mnie, w ogóle go nie potrzeba. A zawsze to mniej kalorii do spalenia 😉 W każdym razie nam bardzo smakuje i polecam przetestować.

Składniki (na tortownicę o średnicy 24 cm):
  • 2 szklanki suchej kaszy jaglanej (około 350 gram)
  • 3 szklanki wody
  • 2 szklanki mleka roślinnego
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 6 łyżek syropu z agawy (lub innego słodzidła do smaku)
  • zamiennik jajka:
    • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
    • 6 łyżek wody
  • truskawki (na wierzch)
Wykonanie:

Kaszę jaglaną przepłukujemy wrzątkiem, wrzucamy do garnka razem z wodą i mlekiem roślinnym, zagotowujemy, a następnie gotujemy na wolnym ogniu aż kasza całkowicie zmięknie.

Siemię lniane mieszamy z wodą i odstawiamy ten zamiennik jajka na kilka minut.

Ugotowaną kaszę jaglaną przekładamy do blendera, dodajemy wanilię, zamiennik jajka i słodzącą substancję i miksujemy na gładką masę.

Przekładamy ją do wyłożonej papierem lub folią tortownicy (u mnie 24 cm średnicy), na wierzchu układamy truskawki pokrojone w ćwiartki delikatnie wciskając do środka. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 50-60 minut – sprawdzamy, żeby wierzch się nie przypalił.

Po upływie tego czasu, wyłączamy piekarnik, uchylamy lekko drzwiczki i zostawiamy ciasto na około 10 minut. I dopiero wtedy wyciągamy je z piekarnika.

Najlepiej to wegański ciasto jaglane serwować schłodzone. Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *