Ciasto czekoladowo-kokosowe (bez oleju)

Wczoraj pokazałam Wam przepis na smażonego na głębokim oleju pysznego kalafiorowego”kurczaka”. A dzisiaj dla zbalansowania poziomu cholesterolu 😉 proponuję proste, ale pyszniutkie ciasto czekoladowo-kokosowe, zupełnie bez oleju! Nie wierzycie, że to połączenie jest możliwe? Sami wypróbujcie 🙂

Składniki (21 cm x 21 cm): 
  • 2 szklanki (480 ml) mąki pszennej
  • 3/4 szklanki (180 ml) kakao
  • 2 łyżeczki (10 ml) proszku do pieczenia
  • 1 szklanka (240 ml) wiórek kokosowych
  • 3/4 szklanki (180 ml) cukru kokosowego (lub innego np. ksylitolu, erytrytolu lub brązowego cukru)
  • 1 1/2 szklanki (360 ml) ulubionego mleka roślinnego
Wykonanie:

Do dużego naczynia przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dodajemy wiórki kokosowe, cukier i dokładnie mieszamy.

Dolewamy mleko i całość delikatnie mieszamy, żeby wszystkie składniki się połączyły.

Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do temperatury 180 stopni C piekarnika i pieczemy przez około 20 minut.

Kroimy po wystudzeniu. Podajemy z ulubionym napojem 🙂

Smacznego!

  • Spodobał Ci się ten przepis? To bardzo się cieszę 🙂 Będzie mi miło, jeśli skomentujesz i udostępnisz! Dzięki Tobie będzie on miał szansę dotrzeć do kogoś, kto być może potrzebuje go przeczytać.
  • Obserwuj mnie na Facebooku lamarida.pl FB
  • Śledź mnie na Instagramie lamarida.pl Instagram
  • Dziękuję i pozdrawiam! 🙂
image_pdfimage_print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *