Ciasto czekoladowo-kokosowe (bez oleju)

Wczoraj pokazałam Wam przepis na smażonego na głębokim oleju pysznego kalafiorowego”kurczaka”. A dzisiaj dla zbalansowania poziomu cholesterolu 😉 proponuję proste, ale pyszniutkie ciasto czekoladowo-kokosowe, zupełnie bez oleju! Nie wierzycie, że to połączenie jest możliwe? Sami wypróbujcie 🙂

Składniki (21 cm x 21 cm): 

Suche składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka wiórek kokosowych
  • 3/4 szklanki cukru kokosowego

Mokre składniki:

  • 1 1/2 szklanki ulubionego mleka roślinnego
Wykonanie:

Do dużego naczynia przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dodajemy wiórki kokosowe, cukier i dokładnie mieszamy.

Dolewamy mleko i całość delikatnie mieszamy, żeby wszystkie składniki się połączyły.

Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do temperatury 180 stopni C piekarnika i pieczemy przez około 20 minut.

Kroimy po wystudzeniu. Podajemy z ulubionym napojem 🙂

Smacznego!

Jedna myśl na temat “Ciasto czekoladowo-kokosowe (bez oleju)”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *