Gotowana kapusta do obiadu

Jedna z moich ulubionych sałatek do obiadu. Jako że kapusta jest praktycznie dostępna cały rok, to można ją przyrządzać na okrągło i mnie się nie nudzi 🙂 Polecam!

Składniki: 
  • 1/2 niewielkiej główki kapusty (białej lub czerwonej)
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka oliwy (opcjonalnie)
  • kilka łodyg świeżego koperku lub pietruszki (opcjonalnie)
  • pieprz i sól do smaku
Wykonanie:

Kapustę drobno siekamy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy aż będzie miękka.

W międzyczasie cebulę obieramy i drobno kroimy, opłukujmey też zieleninę i drobno siekamy.

Odcedzamy na durszlaku i wkładamy z powrotem do garnka (jeszcze gorącą i parującą), dodajemy ocet, pokrojoną cebulkę, pietruszkę i oliwę i mieszamy. Solimy i pieprzymy do smaku. Zostawiamy na chwilę w przykrytym garnku, żeby przyprawy się wchłonęły zanim przełożymy do innego naczynia.

Można serwować zarówno od razu na ciepło albo na zimno. Przechowywana w lodówce długo (do około tygodnia) zachowuje świeżość.

Smacznego!

Jedna myśl na temat “Gotowana kapusta do obiadu”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *