Pikantna koreańska sałatka ogórkowa

Wiem, wiem, “Sałatka z ogórków już była”, powiecie, pamiętając mizerię po koreańsku 🙂 Ale ta pikantna koreańska sałatka ogórkowa jest jeszcze inna. Nowa, bardzo przyjemnie pachnąca, smakowo intrygująca i przepyszna. Idealna jako dodatek do obiadu oraz sałatka na kolację lub imprezę. Polecam wypróbować! 🙂

Fanom kuchni koreańskiej polecam również koreańskie kopytka ryżowe na słodko,  kluski ryżowe na ostro tzw. tteokbokkibulgogi z tofu i brokułów, koreańskie bulgogi z boczniakówkoreańskie sushi kimbap z  grzybami portobello, koreańskie naleśniki pajeon , koreańska sałatka z glonów nori, słodko-pikantne chrupiące tofu po koreańsku, zupa ogórkowa na zimno, koreańska pikantna zupa z makaronem, koreański gulasz z cukinią i tofu(nie pikantny dla odmiany 🙂 ), koreański pączek wytrawny, mizerię po koreańsku, wegańskie kimchi, kimchi bokumbap.

Fanom kiszonek polecam również warzywa kiszone po ormiańsku, kiszone buraki, zupę z kiszonych buraków   . Polecam również kimchi z białej kapusty.

Warto też wypróbować ogórki konserwowe po koreańskukoreański dip do tofu i warzyw, koreański pikantny sos Ssamjang do BBQ.

Składniki: 

Ogórki:

  • 3 ogórki zielone
  • 1 łyżka soli (do nasolenia)

Sos:

  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki sosu tamari (lub sojowego)
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego (koniecznie!)
  • 2-4 ząbki czosnku
  • 1 cebulka dymka
  • 1 łyżka ziaren sezamu
  • kilka gałązek świeżego koperku (opcjonalnie)
Wykonanie:

Ogórki obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w plastry 2-3 mm grubości. Posypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na 15 minut.

Czosnek obieramy i drobniutko siekamy, a cebulkę dymkę kroimy na cienkie talarki, szczypiorek z cebulki też kroimy w niewielkie kawałki.

W niewielkim naczyniu mieszamy wszystkie składniki sosu.

Ogórki myjemy pod bieżącą wodą, żeby wypłukać nadmiar soli. Odciskamy wodę, polewamy sosem i całość mieszamy.

Podajemy np. jako sałatkę do obiadu – super pasuje do kotletów. Moja droga Teściowa – wielbicielka tej sałatki – bardzo ją lubi z samym chlebkiem. Tak też można 🙂

Praktyczna uwaga:

Sałatka jest dość czosnkowa w smaku i zalecam dostosowanie ilości ząbków czosnku do swoich preferencji.

Jeśli jednak preferujecie jeszcze bardziej pikantną wersję, to polecam dodać płatki chilli.

Smacznego!

  • Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
  • Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza 🙂
  • Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
  • Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
  • Dziękuję i pozdrawiam! 🙂

2 komentarze do “Pikantna koreańska sałatka ogórkowa”

  1. Kocham Pani Koreańskie przepisy, są pyszne i smaczne od kilku dni podaje je na kolację i są pyszne!
    Jednak chciałbym ich więcej na pańskiej stronie 😍
    Pozdrawiam serdecznie

    1. Bardzo się cieszę, że koreańskie potrawy Pani smakują 😍 Kolejne przepisy są w planach 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *