Fasolowe babeczki brownie

Brownie jest podobno najbardziej czekoladowym smakołykiem na świecie 🙂 Typowo przygotowuje się go z gorzkiej czekolady, jajek, masła, cukru i niewielkiej ilości mąki. W tym wegańskim i bezglutenowym przepisie nie używamy żadnego z wyżej wymienionych składników, ale uzyskujemy przepyszne i zdrowe babeczki brownie 🙂 A w roli głównej występuje fasola! Tak, ta fasola, z której można ugotować zupkę 🙂 Ale zupełnie nie czuć jej smaku. Koniecznie wypróbujcie!

Składniki (na 12 sztuk):
  • zamiennik jajka:
    • 3 łyżki siemienia lnianego
    • 12 łyżek ciepłej wody
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 5 łyżek niesłodzonego kakao
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 5 łyżek syropu z agawy lub klonowego albo 15 daktyli suszonych
  • ulubione orzechy do posypania (opcjonalnie)
Wykonanie:

Do przygotowania tych babeczek brownie używam zamiennie daktyli albo syropu z agawy – co mam pod ręką 🙂 Jeżeli wybór pada na daktyle, to najpierw kroimy je na mniejsze kawałki, zalewamy wrzątkiem, tak by woda je całkowicie zakryła, i odstawiamy na 10 minut.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 stopni C.

Siemię lniane zalewamy wodą, dokładnie mieszamy i odstawiamy.

Fasolkę odcedzamy i kilkakrotnie przepłukujemy wodą. Odcedzoną fasolę wrzucamy do blendera, dodajemy zamiennik jajka, wanilię, kakao, olej kokosowy i syrop z agawy lub odcedzone daktyle. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę przekładamy do foremek na muffinki. Ozdabiamy ulubionymi orzechami pokrojonymi w niewielkie kawałki.

Pieczemy przez około 20-25 minut w temperaturze 175 stopni C.

Smacznego!

4 myśli na temat “Fasolowe babeczki brownie”

    1. Dziękuję 🙂 Zajrzałam do Ciebie i wegańskie sushi z burakiem wygląda zachęcająco! Takiej kombinacji jeszcze nie jadłam 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *