Sałatka ze świeżych ogórków, kukurydzy i fasoli jest prosta i szybka w przygotowaniu, a musztardowy sos sprawia, że jest przyjemnie wyrazista w smaku. Najlepiej smakuje, gdy dobrze schłodzona. Świetna z pieczywem, ale polecam ją również do pieczonego fenkuła. Pychotka 🙂
Polecam również takie sałatki: z ananasa i żółtego sera z porem, z ciecierzycy i awokado.
Składniki:
Warzywa:
- 2 świeże średnie ogórki
- 1 szklanka kukurydzy z puszki
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 1 łodyga selera naciowego
- 2 plastry cebuli
- szczypiorek lub koperek
Sos:
- 1/2 szklanki jogurtu sojowego o smaku naturalnym
- 1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy
- 1 łyżka musztardy Dijon
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Ogórki obieramy, myjemy i kroimy w większą kostkę. Fasolę i kukurydzę odcedzamy i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a umytego selera kroimy w cienkie plasterki.
W niewielkim naczyniu mieszamy jogurt i musztardy.
Do drugiego naczynia wsypujemy pokrojone ogórki i cebulę, dodajemy kukurydzę i fasolę. Polewamy sosem i dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Podajemy schłodzoną z pieczywem albo pieczonymi ziemniakami lub koprem włoskim. Wspaniale nadaje się na lunch do pracy albo rodzinne przyjęcie.
Smacznego!
- Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
- Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza 🙂
- Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
- Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
- Dziękuję i pozdrawiam! 🙂
Teraz wiem, co zrobię z ogórkami z ogródka 🙂
W wolnej chwili zapraszam do mnie: https://smilingshrimp.blogspot.com/