Sałatka ze świeżych ogórków, kukurydzy i fasoli

Sałatka ze świeżych ogórków, kukurydzy i fasoli jest prosta i szybka w przygotowaniu, a musztardowy sos sprawia, że jest przyjemnie wyrazista w smaku. Najlepiej smakuje, gdy dobrze schłodzona. Świetna z pieczywem, ale polecam ją również do pieczonego fenkuła. Pychotka 🙂

Sałątka ze świeżych ogórków, kukurydzy i fasoli

Składniki:

Warzywa:

  • 2 świeże średnie ogórki
  • 1 szklanka kukurydzy z puszki
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 plastry cebuli
  • szczypiorek lub koperek

Sos:

  • 1/2 szklanki jogurtu sojowego o smaku naturalnym
  • 1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • sól, pieprz do smaku
Wykonanie:

Ogórki obieramy, myjemy i kroimy w większą kostkę. Fasolę i kukurydzę odcedzamy i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a umytego selera kroimy w cienkie plasterki.

W niewielkim naczyniu mieszamy jogurt i musztardy.

Do drugiego naczynia wsypujemy pokrojone ogórki i cebulę, dodajemy  kukurydzę i fasolę. Polewamy sosem i dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Podajemy schłodzoną z pieczywem albo pieczonymi ziemniakami lub koprem włoskim. Wspaniale nadaje się na lunch do pracy albo rodzinne przyjęcie.

Smacznego!

Jedna myśl na temat “Sałatka ze świeżych ogórków, kukurydzy i fasoli”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *