Fasola mung z rybnym twistem

Bardzo lubimy wszelkiego rodzaju fasole w naszym menu. Tym razem proponuję zupę z super zdrowej fasoli mung z lekkim “rybnym”  twistem 🙂 . Podana na gorąco wspaniale syci i rozgrzewa w zimne dni. Świetnie smakuje także na zimno, bo nie ma w sobie oleju, a podana z lodówki super schładza od środka, a jednocześnie skutecznie poskramia głód. Polecam 🙂

Fasola mung z rybnym twistem

Składniki: 
  • 500 g suchej fasoli mung
  • 2 średnie ziemniaki
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 duża marchewka
  • 5 arkuszy wodorostów nori
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie: 

Fasolę dokładnie płuczemy na sitku, wrzucamy do garnka, zalewamy podwójną ilością wody i ostawiamy na kilka godzin (ja zwykle namaczam rano przy śniadaniu, a zupę gotuję po południu).

Ziemniaki i marchewkę obieramy i myjemy, selera myjemy pod bieżącą wodą. Marchewkę i selera kroimy w plastry, a ziemniaki w grubszą kostkę.

Do garnka z wodą wsypujemy przepłukaną fasolę, delikatnie solimy, dodajemy i gotujemy aż będzie prawie miękka. Gdy część wody się wygotuje, to dolewamy więcej tak, aby fasola cały czas była zanurzona w wodzie.

Następnie, dodajemy pokrojone ziemniaki oraz selera i gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut. Dolewamy wody według uznania, tak aby uzyskać żądaną konsystencję. My lubimy gęstą zupę rybną 🙂 .

Następnie dodajemy połamane w rękach arkusze nori i marchewkę i gotujemy na średnim ogniu aż ziemniaki będą miękkie – my lubimy chrupiącą marchewkę 🙂 . Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Podajemy na zimno lub na gorąco – w zależności od upodobań i pory roku 🙂

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *