Zupa curry z dynią i papryką

Pyszna i pożywna zupa, którą można gotować przez cały rok. Wystarczy świeżą dynię zamienić na mrożoną – bo dynia jest tutaj kluczowa 🙂 Danie to można serwować zarówno solo, jak i z ryżem. Świetnie sprawdza się jako lunch do pracy. Polecam! 🙂

Składniki:
  • 1 duża cebula
  • 3 cm korzenia imbiru lub 1 kopiata łyżka domowej pasty imbirowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 duża marchewka
  • 3 nieduże ziemniaki
  • 1 papryka słodka
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (może być też z puszki)
  • 500 g dyni (może być mrożona)
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • sól do smaku
Wykonanie:

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, czosnek obieramy i drobno siekamy, a imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Marchewkę, ziemniaki i dynię obieramy, myjemy i odpowiednio kroimy w plasterki i w kostkę. Paprykę myjemy i również kroimy w kostkę. Jeśli używacie dyni mrożonej, to wystarczy tylko rozciąć opakowanie 😉

W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek, imbir i cebulę i smażymy aż cebula się zeszkli, co jakiś czas mieszając.

Dodajemy przyprawy, ziemniaki i marchewkę. Smażymy przez kilka minut mieszając. Wrzucamy paprykę, ciecierzycę i dynię, zalewamy mlekiem kokosowym i szklanką wody. Gotujemy na wolnym ogniu aż warzywa zmiękną. Dolewamy wody w zależności od preferowanej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Podajemy z ulubionym pieczywem np. chlebkiem roti lub ryżem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *