Pyszna i pożywna zupa curry z dynią, którą można gotować przez cały rok. Wystarczy świeżą dynię zamienić na mrożoną – bo dynia jest tutaj kluczowa 🙂 Danie to można serwować zarówno solo, jak i z ryżem czy pieczywem. Świetnie sprawdza się jako lunch do pracy. Polecam! 🙂
Fanom curry polecam curry z ziemniaków i kalafiora, curry z czerwonej soczewicy. Polecam również pastę ze słonecznika z curry, sałatkę z kapusty pekińskiej i brzoskwiń w sosie curry.
Składniki:
- 1 duża cebula
- 3 cm korzenia imbiru lub 1 kopiata łyżka domowej pasty imbirowej
- 2 ząbki czosnek
- przyprawy:
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka curry
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1 duża marchewka
- 3 nieduże ziemniaki
- 1 papryka słodka
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (może być też z puszki)
- 500 g dyni (może być mrożona)
- 1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego
- 1 łyżka oleju do smażenia
- sól do smaku
Wykonanie:
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, czosnek obieramy i drobno siekamy, a imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Marchewkę, ziemniaki i dynię obieramy, myjemy i odpowiednio kroimy w plasterki i w kostkę. Paprykę myjemy i również kroimy w kostkę. Jeśli używacie dyni mrożonej, to wystarczy tylko rozciąć opakowanie 😉
W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek, imbir i cebulę i smażymy aż cebula się zeszkli, co jakiś czas mieszając.
Dodajemy przyprawy, ziemniaki i marchewkę. Smażymy przez kilka minut mieszając. Wrzucamy paprykę, ciecierzycę i dynię, zalewamy mlekiem kokosowym i szklanką wody. Gotujemy na wolnym ogniu aż warzywa zmiękną. Dolewamy wody w zależności od preferowanej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Zupę podajemy z kaszą, ryżem albo ulubionym pieczywem np. chlebem gryczanym, bułkami czy domowymi tortillami .
Smacznego!
- Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
- Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza 🙂
- Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
- Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
- Dziękuję i pozdrawiam! 🙂
Dzięki! Świetny i nie aż taki trudny przepis. Polecę go dalej.
Smacznego! 🙂