Zapiekanka warzywna z tortilli i z sosem salsa

Przepis na tę zapiekankę warzywną z tortilli i z sosem salsa opracowałam jeszcze za dawnych czasów i oryginalnie była ona w wersji mocno nieroślinnej 😉 Ale zweganizowanie jej to żaden problem i oto przepis.  Podstawowym składnikiem tortillowej zapiekanki są oczywiście tortille oraz sos salsa 🙂 A że sama je robię, podobnie jak ogórki konserwowe, to można powiedzieć, że tortillowa zapiekanka jest w pełni “domowej roboty” 😀 Polecam!

W przepisie najlepiej używać tortilli kukurydzianych, takich dostępnych w sklepie. Ale często używam też tortilli domowej roboty (przepis tutaj), także tych w wersję bezglutenowej (przepis tutaj). Zaletą samodzielnego przyrządzania tortilli jest też to, że można zrobić je w dowolnym kształcie, np. prostokątnym, co pomaga w ułożeniu ich w prostokątnym naczyniu żaroodpornym 🙂 

Z innych zapiekanek polecam również zapiekankę pasterską z soczewicą, z fasolki szparagowej albo taką z batatów.

Składniki (na naczynie o wymiarach 23 cm x 34 cm x 7 cm): 
  • 4 domowe bezglutenowe tortille (można użyć też kukurydzianych tortilli ze sklepu)
  • 8 dużych pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 szklanki (480 ml) domowego sosu salsa
  • 1/2 szklanki (120 ml) kukurydzy z puszki
  • 1/2 szklanki (120 ml) fasolki z puszki
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1/2 szklanki (120 ml) wody
  • ser żółty wegański (według uznania)
  • olej do smażenia

Dodatkowo (opcjonalnie):

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni C.

Pieczarki obieramy i kroimy w plastry, obraną cebulę kroimy w kostkę, podobnie jak ogórki. Fasolkę i kukurydzę z puszek przepłukujemy wodą i  odcedzamy.

Na rozgrzaną z kilkoma kroplami oleju patelnię wrzucamy pokrojone pieczarki, które delikatnie solimy i pieprzymy. Następnie dodajemy pokrojoną niezbyt drobno cebulę i smażymy całość na wolnym ogniu aż do zarumienia się pieczarek, co jakiś czas mieszając.

Gdy już pieczarki są gotowe, zalewamy je salsą, dodajemy fasolkę i kukurydzę. Całość mieszamy i gotujemy przez kilka minut, po czym zestawiamy z ognia. Dodajemy usmażone tofu (opcjonalnie, ale polecam 🙂 ) i mieszamy.

Teraz możemy przejść do głównego etapu, czyli układania składników w naczyniu żaroodpornym.

Najpierw smarujemy dno i ściany naczynia olejem, na spodzie układamy tortille tak, aby dokładnie zakryły dno.

Wylewamy na nie POŁOWĘ zawartości patelni i posypujemy POŁOWĄ porcji ogórków.

Przykrywamy pozostałymi tortillami. Wylewamy salsę i posypujemy resztą ogórków.

Całość przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C i pieczemy przez około 20 minut, po czym odkrywamy naczynie i pieczemy dalej jeszcze przez około 10 minut.

Podajemy z ulubionym dodatkiem, np. buraczkami , sałatką z batatów lub kimchi.

Smacznego!

  • Spodobał Ci się ten przepis? To bardzo się cieszę 🙂 Będzie mi miło, jeśli skomentujesz i udostępnisz! Dzięki Tobie będzie on miał szansę dotrzeć do kogoś, kto być może potrzebuje go przeczytać.
  • Obserwuj mnie na Facebooku lamarida.pl FB
  • Śledź mnie na Instagramie lamarida.pl Instagram
  • Dziękuję i pozdrawiam! 🙂

 

image_pdfimage_print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *