Tortillowa zapiekanka warzywna z salsą

Podstawowym składnikiem tortillowej zapiekanki są oczywiście tortille 😉 Układamy z nich warstwy, które przekładamy podsmażonymi warzywami w pomidorowej salsie. Całość zapiekamy i delektujemy się przepysznym smakiem 🙂 Polecam!

Przepis na tę zapiekankę opracowałam jeszcze za dawnych czasów i oryginalnie była ona w wersji mocno nieroślinnej 😉 i używałam tortilli kukurydzianych dostępnych w sklepie. Ale od kiedy wymyśliłam wersję bezglutenową placków roti, to tylko ich używam. Zaletą samodzielnego przyrządzania tortilli jest też to, że można zrobić je w dowolnym kształcie, np. prostokątnym, co pomaga w ułożeniu ich w prostokątnym naczyniu żaroodpornym 🙂 A że sos salsa sama gotuję i ogórki konserwowe też robię, to można powiedzieć, że tortillowa zapiekanka jest w pełni “domowej roboty” 😀 .

Składniki (na naczynie o wymiarach 23 cm x 34 cm x 7 cm): 
Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni C.

Pieczarki obieramy i kroimy w plastry, obraną cebulę kroimy w kostkę, podobnie jak ogórki. Fasolkę i kukurydzę z puszek przepłukujemy wodą i  odcedzamy.

Na rozgrzaną z kilkoma kroplami oleju patelnię wrzucamy pokrojone pieczarki, które delikatnie solimy i pieprzymy. Następnie dodajemy pokrojoną niezbyt drobno cebulę i smażymy całość na wolnym ogniu aż do zarumienia się pieczarek, co jakiś czas mieszając.

Gdy już pieczarki są gotowe, zalewamy je salsą, dodajemy fasolkę i kukurydzę. Całość mieszamy i zagotowujemy.

Teraz możemy przejść do głównego etapu, czyli układania składników w naczyniu żaroodpornym.

Najpierw smarujemy dno i ściany naczynia olejem, na spodzie układamy tortille tak, aby dokładnie zakryły dno.

Wylewamy na nie POŁOWĘ zawartości patelni i posypujemy POŁOWĄ porcji ogórków.

Przykrywamy pozostałymi tortillami.

Wylewamy salsę i posypujemy resztą ogórków.

Całość przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C i pieczemy przez około 20 minut, po czym odkrywamy naczynie i pieczemy dalej jeszcze przez około 10 minut.

Podajemy z buraczkami albo sałatką z batatów.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *