Najlepsza tarta jabłkowa

Jabłka jemy cały rok i pod wieloma postaciami, m.in. tej słodkiej tarty. Niedawno nasi goście delektowali się nią i nie mogli wyjść ze zdziwienia, że ta wegańska tarta smakuje jak “prawdziwa” 😀 tzn. zrobiona z jajek, masła i mleka krowiego. Zajadali kolejne kawałki kręcąc głową z niedowierzaniem, że z samych roślinnych produktów da się zrobić taki smakołyk 🙂

Fanom tart na słodko polecam  tartę dyniową, czekoladową tartę bez pieczenia z kremem z awokado, tartę Snickers bez pieczenia, tartaletki z kremem jaglanym. Zachęcam również do wypróbowania tarty wytrawnej z tofu i warzywami.

Składniki (foremka o średnicy 22 cm):

Spód:

  • 1 1/2 szklanki (360 ml) mąki pszennej
  • 1/3 szklanki (80 ml) oleju
  • 1/4 szklanki (60 ml) syropu z agawy
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 1 szklanka (240 ml) mąki
  • 1 łyżeczka (5 ml) proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki (2 ml) cynamonu
  • 1/3 szklanki (80 ml) cukru brązowego
  • 1/3 szklanki (80 ml) oleju
  • 1/2 szklanki (120 ml) mleka sojowego

Jabłka:

  • 4 średnie jabłka (około 600 g)
  • 1/4 szklanki (60 ml) wody
Wykonanie:

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C.

Jabłka:

Jabłka kroimy na ćwiartki, wykrawamy gniazda ziaren i obieramy ze skórki.

Kroimy na plasterki, przekładamy na suchą patelnię i stawiamy na wolnym ogniu.

Smażymy pod przykryciem aż jabłka będą miękkie, ale nie będą się rozpadać.

Spód:

W naczyniu mieszamy mąkę z solą, dodajemy olej i syrop z agawy i całość mieszamy najpierw łyżką, a następnie dłońmi. Przekładamy ciasto na foremkę do tarty i rozprowadzamy ciasto równomiernie dociskając, również na brzegach. Można użyć plastikowego kubeczka do wyrównania powierzchni. Widelcem nakłuwamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 10 minut.

Nadzienie:

W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Do większego naczyniu przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, wsypujemy cukier i mieszamy. Dodajemy olej, mleko i łyżką mieszamy masę.

Wylewamy ją na podpieczony spód i rozprowadzamy równomiernie.

Na wierzchu układamy usmażone wcześniej jabłka.

Wstawiamy do piekarnika na 25 minut albo aż nadzienie będzie upieczone, co sprawdzamy przy pomocy patyczka do szaszłyków.

Podajemy po przestudzeniu i uważamy, żeby nie zjeść całej tarty od razu, a podzielić się z innymi 😉

Smacznego!

*Przepis pochodzi od PeacefulCuisine.

  • Spodobał Ci się ten przepis? To bardzo się cieszę 🙂 Będzie mi miło, jeśli skomentujesz i udostępnisz! Dzięki Tobie będzie on miał szansę dotrzeć do kogoś, kto być może potrzebuje go przeczytać.
  • Obserwuj mnie na Facebooku lamarida.pl FB
  • Śledź mnie na Instagramie lamarida.pl Instagram
  • Dziękuję i pozdrawiam! 🙂
image_pdfimage_print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *