Tarta jabłkowa

Jabłka jemy cały rok i pod wieloma postaciami, m.in. tej słodkiej tarty. Niedawno nasi goście delektowali się nią i nie mogli wyjść ze zdziwienia, że ta wegańska tarta smakuje jak “prawdziwa” 😀 tzn. zrobiona z jajek, masła i mleka krowiego. Zajadali kolejne kawałki kręcąc głową z niedowierzaniem, że z samych roślinnych produktów da się zrobić taki smakołyk 🙂

Składniki (foremka o średnicy 22 cm):

Spód:

  • 1 1/2 mąki pszennej
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/4 syropu z agawy
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 szklanki cukru brązowego
  • 1/3 oleju
  • 1/2 mleka sojowego

Jabłka:

  • 4 średnie jabłka (około 600 g)
  • 1/4 szklanki wody
Wykonanie:

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C.

Jabłka:

Jabłka kroimy na ćwiartki, wykrawamy gniazda ziaren i obieramy ze skórki.

Kroimy na plasterki, przekładamy na suchą patelnię i stawiamy na wolnym ogniu.

Smażymy pod przykryciem aż jabłka będą miękkie, ale nie będą się rozpadać.

Spód:

W naczyniu mieszamy mąkę z solą, dodajemy olej i syrop z agawy i całość mieszamy najpierw łyżką, a następnie dłońmi. Przekładamy ciasto na foremkę do tarty i rozprowadzamy ciasto równomiernie dociskając, również na brzegach. Można użyć plastikowego kubeczka do wyrównania powierzchni. Widelcem nakłuwamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 10 minut.

Nadzienie:

W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Do większego naczyniu przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, wsypujemy cukier i mieszamy. Dodajemy olej, mleko i łyżką mieszamy masę.

Wylewamy ją na podpieczony spód i rozprowadzamy równomiernie.

Na wierzchu układamy usmażone wcześniej jabłka.

Wstawiamy do piekarnika na 25 minut albo aż nadzienie będzie upieczone, co sprawdzamy przy pomocy patyczka do szaszłyków.

Podajemy po przestudzeniu i uważamy, żeby nie zjeść całej tarty od razu, a podzielić się z innymi 😉

Smacznego!

*Przepis pochodzi od PeacefulCuisine.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *