Ciastka francuskie z kremem i owocami

Gotowych półproduktów nie używam w kuchni, wyjątkiem jest ciasto francuskie. Od czasu do czasu ułatwię sobie życie, a co? 😉 Zatem świeże ciasto jest ze sklepu, ale już krem, którym nadziewam ciastka, to domowy wyrób. Do tego wystarczy dodać ulubiony owoc i pyszna słodka przekąska gotowa. A wszystko oczywiście w pełni roślinne! Polecam 🙂

Składniki (na około 14 małych ciastek albo 7 drożdżówek):

Ciasto:

  • świeże gotowe ciasto francuskie ze sklepu (u mnie 50 x 25 cm)

Nadzienie:

  • krem angielski według tego przepisu
  • ulubione owoce: nektarynka, morela, gruszka, jagody (świeże lub mrożone)
  • cukier puder do posypania
Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.

Ciasto wyciągamy z opakowania i kładziemy na dużej desce do krojenia lub macie silikonowej.

Kroimy ciasto w kwadraty wybranej wielkości. Można kroić w większe kawałki – wtedy nasze ciastka będą bardziej przypominały francuskie drożdżówki 🙂 i będzie ich mniej. Moja rodzina preferuje mniejsze ciasteczka, ale to od Was zależy co sobie wykroicie 😉 .

Kwadrat składamy w trójkąt.

Nacinamy dwa boki, ale ich nie odcinamy.

Rozwijamy ciasto i przekładamy nadkrojone części jak pokazano na zdjęciach.

Dociskamy lekko ciasto i nakłuwamy widelcem i układamy na blaszkach (u mnie potrzebne są dwie) wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową.

Blaszki wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 15 minut.

Ciastka zaraz po wyciągnięciu z piekarnika dociskamy łyżeczką, żeby utworzyć “kieszonki”, w które będziemy wkładać nasze nadzienie.

Krem, którym napełnimy “kieszonki” przygotowujemy według tego przepisu.

Ciastka nadziewamy kremem i ulubionymi owocami.

Na końcu posypujemy ciastka cukrem pudrem. I zajadamy 🙂

Smacznego!

3 myśli na temat “Ciastka francuskie z kremem i owocami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *