Herbatka imbirowa

O zdrowotnych właściwościach imbiru pewnie już słyszeliście*. To wspaniały środek profilaktyczny przeciwko infekcjom, remedium na ciążowe mdłości, a nawet podobno może zapobiegać nowotworom. Ale polecam Wam picie herbatki imbirowej nie tylko z tych względów! Ma ona pyszny smak, wspaniale rozgrzewa i dodaje energii w chłodne i ponure dni. Polecam 🙂

Herbatkę tę można sporządzić “od zera” albo skorzystać z pasty imbirowej według tego przepisu, której używam przede wszystkim do gotowania, m.in. soczewicy na ostro , zupy curry , kimchi, cykorii z bakłażanem . Jeśli nie macie tej pasty pod reką, to polecam obrać i zetrzeć imbir na małych oczkach tarki.

Składniki: 
  • 2 łyżeczki pasty imbirowej według tego przepisu
  • 2 łyżeczki syropu z agawy, klonowego lub innego ulubionego słodzika
  • sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny
Wykonanie:

Pastę imbirową i syrop mieszamy w szklance.

Zalewamy wrzątkiem, dodajemy sok z cytryny, mieszamy i pijemy 🙂

Praktyczna rada:

W herbatce możecie znaleźć włókna imbiru – jeśli tego nie chcecie, to polecam odcedzić sok po jego starciu lub zmiksowaniu.

Taka herbatka imbirowa to wspaniały pomysł na prezent – nie tylko dla bliskiej osoby zmożonej przez chorobę, ale także zapobiegawczo w okresie jesienno-zimowym. Myślę też, że każdy się ucieszy z takiego smacznego i zdrowego prezentu gwiazdkowego 🙂 Ja mieszam pastę imbirową z syropem klonowym w proporcji 1:1 i przekładam do słoiczka.

Smacznego!

*Więcej o zaletach spożywania imbiru można znaleźć tutaj , a o potencjalnych antynowotworowych właściwościach tutaj.

Jedna myśl na temat “Herbatka imbirowa”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *