Mieszanka przypraw cajun

Pierwszą styczność z mieszanką przypraw cajun miałam kilka lat temu. Pochodzący z Luisiany mąż koleżanki, z zamiłowania kucharz, używał jej do przyrządzania jambalayi. Miał jedną sprawdzoną markę, która według niego była “jedyną prawdziwą” 😉 Ja zamiast kupować, robię ją sama w domu. I moim zdaniem ta domowa mieszanka też jest prawdziwa 🙂 Polecam!

Składniki: 
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli
Wykonanie:

Wszystkie składniki wsypujemy do moździerza i ucieramy.

Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Mieszanka cajun świetnie wyostrza potrawy i jest niezbędnym składnikiem  do przyrządzenia jednogarnkowej nowoorleańskiej potrawy jambalayi – przepis tutaj 🙂

Smacznego!

  • Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
  • Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza 🙂
  • Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog FB
  • Śledź mnie na Instagramie lamarida_pl Instagram
  • Dziękuję i pozdrawiam! 🙂
image_pdfimage_print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *