Pierwszą styczność z mieszanką przypraw cajun miałam kilka lat temu. Pochodzący z Luisiany mąż koleżanki, z zamiłowania kucharz, używał jej do przyrządzania jambalayi. Miał jedną sprawdzoną markę, która według niego była “jedyną prawdziwą” 😉 Ja zamiast kupować, robię ją sama w domu. I moim zdaniem ta domowa mieszanka też jest prawdziwa 🙂 Polecam!
Składniki:
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki płatków chilli
Wykonanie:
Wszystkie składniki wsypujemy do moździerza i ucieramy.
Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Mieszanka cajun świetnie wyostrza potrawy i jest niezbędnym składnikiem do przyrządzenia jednogarnkowej nowoorleańskiej potrawy jambalayi – przepis tutaj 🙂
Smacznego!
- Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
- Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza 🙂
- Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog FB
- Śledź mnie na Instagramie lamarida_pl Instagram
- Dziękuję i pozdrawiam! 🙂