Home Pasty/Dipy Wegański smalec

Wegański smalec

0 komentarze

Wegański smalec to chyba najlepsza całoroczna pasta do wszelkiego rodzaju pieczywa! Świetnie się mrozi i zawsze mam jej zapas w lodówce 🙂 Nawet nasi Rodzice tak się u nas rozsmakowali w tym zdrowym smalczyku, że zapisali sobie na niego przepis i sami go sobie przyrządzają. Wam też polecam go wypróbować!

wegański smalec

wegański smalec
Składniki: 

Omasta:

  • 1 duża cebula
  • 1 ziele angielskie
  • 1 owoc jałowca
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka oleju do smażenia

Pasta:

  • 2 szklanki ugotowanej białej fasoli
  • 1 łyżka tamari (lub sosu sojowego)
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/4 szklanki wody
  • sól i pieprz (do smaku)
Wykonanie:

Cebulę obieramy, przekrawamy na połowę i kroimy w piórka. Podsmażamy na rozgrzanym oleju razem z przyprawami aż się zarumieni. W razie potrzeby podlewamy wodą, żeby się nie przypaliła.

Do blendera dodajemy ugotowaną fasolę, tamari, przyprawy i miksujemy, co jakiś czas zbierając fasolę ze ścianek blendera, aby całość równomiernie się rozdrobniła. Dolewamy wody i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

Praktyczne rady:

Polecam przygotowywać podwójną porcję tego smalcu i mrozić go w niewielkich pojemnikach. Po rozmrożeniu smalczyk jest świeżutki i pyszniutki, jakby właśnie przyrządzony. U nas ta metoda świetnie się sprawdza! 🙂

Przyprawy ze smażenia cebulki nie wyrzucamy! – świetnie przydadzą się np. do podsmażenia cebuli i marchewki potrzebnej do kotletów sojowych.

Polecam również humus z grillowaną papryką, humus z dynią, humus klasyczny, pastę buraczkową, muhammarę, pastę ze słonecznika z curry.

Smacznego!

*Przepis zainspirowany Jadłonomią.

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku - kliknij tutaj, aby dowiedzieć się jak to zrobić. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy. Pięknie dziękuję!

Zostaw komentarz

* Dodając komentarz zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych w celu publikacji komentarza zgodnie z Polityką prywatności

Lamarida to blog o wegańskim gotowaniu  i o codziennym życiu rodziny z nieuleczalnie chorym dzieckiem

Moje tłumaczenie wartościowej książeczki o wadach genetycznych już w księgarniach!!!

© All Right Reserved.

 
 

 

 

Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.