Jabłka z masłem orzechowym – potwornie pyszna przekąska :)

Jeden z najszybszych deserów i słodkich smakołyków – kawałki jabłka posmarowane masłem orzechowym i posypane ulubionym dodatkiem. U mnie zwykle to są grubsze plastry. Ale jeśli chcecie uatrakcyjnić te orzechowe jabłka to można pokroić je na kształt paszczy potwora 🙂 Wystarczy dodać zęby i potwornie pyszna i strasznie fajna przekąska gotowa 🙂 Dzieciaki będą zachwycone – przynajmniej moje są 🙂 Polecam!

Składniki:
  • jabłka
  • masło orzechowe, migdałowe lub słonecznikowe (można zastąpić dżemem truskawkowym)
  • świeża cytryna
  • domowa granola według tego przepisu
  • nasiona chia
  • mak
  • płatki lub wiórki kokosowe
  • migdały słupki
Wykonanie:

Jabłka dokładnie myjemy, kroimy w grubsze plastry z całości albo z połówek. Usuwamy gniazdo z nasionami.

Smarujemy masłem orzechowym lub dżemem, posypujemy dowolnymi dodatkami i gotowe. Na zdjęciach jabłka z masłem orzechowym, granolą, płatkami kokosowymi, makiem i nasionami chia w różnych kombinacjach.

Jeśli macie więcej czasu albo chcecie rozbawić towarzystwo to polecam pokroić jabłko na kształt paszczy potwora.

Z jabłka okrawamy dwa kawałki bez nasion.

Kroimy je na pół, smarujemy cytryną, żeby zapobiec brązowieniu jabłuszka.

Następnie wycinamy paszczę jak na zdjęciach poniżej.

Smarujemy masłem orzechowym lub dżemem. Żeby ją upotwornić wciskamy słupki migdały na kształt strasznych zębisk.

Smacznego!

* Pomysł wykrawania jabłka na kształt paszczy potwora podejrzałam u ohsheglows.

Jedna myśl na temat “Jabłka z masłem orzechowym – potwornie pyszna przekąska :)”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *