Masa karmelowa (bez cukru, bez oleju, bez gotowania)

Typowa masa karmelowa to skarmelizowane połączenie masła/mleka/śmietany i cukru, z ewentualnymi dodatkami. Nie zdziwię Was chyba jak napiszę, że ja postanowiłam zrobić wegańską wersję 🙂 W mojej masie nie ma cukru, oleju ani nie trzeba jej gotować! Brzmi świetnie, prawda? A smakuje bajecznie! Polecam 🙂

Składniki:

  • 250 g daktyli bez pestek (około 40 sztuk)
  • 2/3 szklanki (160 ml) gorącej wody
  • 4 łyżki (60 ml) masła migdałowego

Wykonanie:

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około godzinę. Wyschnięte i twarde daktyle wymagają dłuższego moczenia.

Do blendera wrzucamy namoczone daktyle razem z wodą. Miksujemy aż daktyle będą dobrze rozdrobnione. Dodajemy masło migdałowe i miksujemy na gładką masę. I gotowe! 🙂

Masę karmelową można wykorzystać dosłownie do wszystkiego: naleśników czy tortilli na słodko, gofrów, japońskich dorayaki, wafli ryżowych, krakersów owsianych.

Smacznego!

  • Spodobał Ci się ten przepis? To bardzo się cieszę 🙂 Będzie mi miło, jeśli skomentujesz i udostępnisz! Dzięki Tobie będzie on miał szansę dotrzeć do kogoś, kto być może potrzebuje go przeczytać.
  • Obserwuj mnie na Facebooku lamarida.pl FB
  • Śledź mnie na Instagramie lamarida.pl Instagram
  • Dziękuję i pozdrawiam! 🙂
image_pdfimage_print

5 myśli na temat “Masa karmelowa (bez cukru, bez oleju, bez gotowania)”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *