Koreańskie kluski ryżowe na ostro – kopytka tteokbokki

Koreańskie danie tteokbokki zasadniczo składa się z dwóch składników: ryżowych cylindrycznych klusek ryżowych garaetteok oraz ostrej i lekko słodkiej w smaku pasty sojowo-paprykowej gochujang. Połączenie mięciutkich i sprężystych kopytek z lekko słodkim a pikantnym sosem jest bardzo satysfakcjonującą kubki smakowe potrawą. Polecam! 🙂

Kuchnię koreańską lubię nie tylko ze względu na jej smak, ale także za to, że mając kilka gotowych produktów można zrobić szybki i naprawdę pyszny obiad. Pamiętacie przepis na kimchi bokumbap? W przypadku kopytek tteokbokki jest podobnie. I tak gdy już napracuje się robiąc kleistą mąkę ryżową (przepis tutaj), a z niej zapasy klusek garaetteok (przepis tutaj), które przechowuję w zamrażarce, to później mogę “poleniuchować” 😉 Wystarczy je odmrozić, dodać warzywko, zalać sosem i pyszne danie gotowe! Ostrzegam jednak, że to danie jest smakowicie ostre i my dzieciom go nie podajemy 🙂 

Acha, uprzedzając ewentualne pytanie: nie polecam zastępować pasty gochujang czymś innym, np. chilli w proszku. Absolutnie nie! Jest ona kluczowym składnikiem tego dania i bez niej ani rusz. Mnie udało się ją znaleźć w stacjonarnym sklepie z azjatyckimi produktami w dużym centrum handlowym, ale można też zamówić przez internet. 

Przepis na słodką wersję klusek garaetteok znajdziecie tutaj.

Składniki: 
  • 3 szklanki wywaru warzywego lub wody (ja lubię używać odcedzony rosołek według tego przepisu, ale czysta woda też jest dobra)
  • 500 g klusek ryżowych garaetteok według tego przepisu
  • 1 łyżka sosu tamari (lub sojowego)
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2 łyżki koreańskiej pasty sojowo-paprykowej gochujang (lub wedle uznania)
  • 150 g grubo pokrojonej świeżej kapusty białej (pekińska też może być)
  • 3 cebulki dymki
Wykonanie:

Kopytka ryżowe robimy według tego przepisu. Jeśli macie możliwość  kupić je w swoim miejscu zamieszkania, to też można 🙂

W niewielkim naczyniu mieszamy pastę gochujang, cukier i sos sojowy.

Cebulki dymki myjemy i kroimy na większe kawałki.

Kapustę kroimy na większe kawałki (nie szatkujemy, bo po ugotowaniu “zginie” w naszym daniu).

Na większej patelni zagotowujemy wodę lub warzywny wywar. Ostrożnie wrzucamy cylindryczne kluski i pastę z sosem sojowym i gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut.

Dodajemy pokrojoną kapustę i cebulki.

Gotujemy na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje.

Serwujemy z ryżem. Ja uwielbiam jeszcze do tego buraczki czerwone albo ogórki konserwowe z kurkumą.

Smacznego!

Jedna myśl na temat “Koreańskie kluski ryżowe na ostro – kopytka tteokbokki”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *