Kimchi bokumbap, czyli kimchi smażone z ryżem

Kimchi bokumbap jest bardzo popularnym i niezwykle prostym daniem rodem z Korei. Potrzebne są w zasadzie dwa produkty, które można znaleźć w każdej koreańskiej kuchni: ryż i kimchi. W moim, niekoreańskim, domu te składniki też są łatwo dostępne 🙂 . A ta potrawa to pomysł na smaczny i szybki posiłek. Polecam! 🙂

Fanom kuchni koreańskiej polecam również koreańskie kopytka ryżowe na słodko,  kluski ryżowe na ostro tzw. tteokbokkibulgogi z tofu i brokułów, koreańskie bulgogi z boczniakówkoreańskie sushi kimbap z  grzybami portobello, koreańskie naleśniki pajeon , koreańska sałatka z glonów nori, słodko-pikantne chrupiące tofu po koreańsku, zupa ogórkowa na zimno, koreańska pikantna zupa z makaronem, koreański gulasz z cukinią i tofu (nie pikantny dla odmiany 🙂 ), koreański pączek wytrawny, mizerię po koreańsku, wegańskie kimchi, kimchi bokumbap.

Fanom kiszonek polecam również warzywa kiszone po ormiańsku, kiszone buraki, zupę z kiszonych buraków   . Polecam również kimchi z białej kapusty.

Warto też wypróbować ogórki konserwowe po koreańskukoreański dip do tofu i warzyw, koreański pikantny sos Ssamjang do BBQ.

 

Składniki: 
  • 1 szklanka pokrojonego kimchi
  • 1/3 szklanki kwasu z kimchi
  • mała cebula
  • 1 łyżka pasty czosnkowejLINK lub 2 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 3 szklanki ugotowanego ryżu
  • 2 łyżki sosu sojowego (lub tamari)
  • szczypiorek lub cebula dymka
  • 1 łyżka prażonych ziaren sezamu (lub więcej)
Wykonanie:

W pierwszym kroku przygotowujemy świeżo prażone ziarna sezamu. Na suchej rozgrzanej patelni wsypujmy ziarna i prażę na wolnym ogniu. Co jakiś czas mieszamy, żeby ziarenka równomiernie się uprażyły.

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Obrane ząbki czosnku drobno siekamy albo używamy pasty czosnkowej. Cebulkę dymkę drobno kroimy.

Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy wrzucamy cebulkę i czosnek i podsmażamy aż cebula się zeszkli.

Następnie dodajemy pokrojone kimchi i smażymy przez kilka minut.

Wrzucamy ugotowany ryż, wlewamy kwas z kimchi, wodę i mieszamy. Ściągamy z ognia, dodajemy pokrojoną cebulkę dymkę i ziarna sezamu.

Podajemy na gorąco solo lub z ulubionym źródłem protein np. smażonym tofu lub rybnymi kotlecikami i kapustą lub marchewką do obiadu.

Smacznego!

  • Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
  • Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza 🙂
  • Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
  • Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
  • Dziękuję i pozdrawiam! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *