Koreańskie bulgogi z boczniaków

Bulgogi to bardzo popularne koreańskie danie, którego podstawą są cienkie kawałki wołowiny lub wieprzowiny pieczone na grillu, chociaż smażenie ich na patelni też jest dozwolone 😉 Wegańskich wersji tej potrawy mam opracowanych kilka – dzisiaj prezentuję tę na bazie grzybów boczniaków. Jest to proste w wykonaniu, ale zarazem bogate smakowo danie z pysznymi grzybami, słodką cebulą, chrupiącą marchewką i smakowitym sezamowym sosem. Polecam 🙂

Przepis na bulgogi z tofu i brokuła możecie znaleźć tutaj.

Składniki:
  • 500 g grzybów boczniaków
  • 1 mała cebula
  • 1mała marchewka

Sos:

  • 3 łyżki sosu tamari (lub sojowego)
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżka prażonych ziaren sezamu
  • 2 łyżeczki octu ryżowego
  • cebulka dymka do przybrania
  • prażone ziarna sezamu do posypania
  • 1 łyżka oleju do smażenia
Wykonanie:

Umyte i osuszone boczniaki kroimy na podłużne paski. Obraną i umytą marchewkę kroimy na słupki, a cebulę w wiórka.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę aż się zeszkli.

W miseczce mieszamy sos sojowy, cukier, ocet ryżowy i ziarna sezamu.

Gdy cebula jest gotowa, dodajemy grzyby, marchewkę i zalewamy sosem. Delikatnie mieszamy.

Zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem aż grzybki będa miękkie.

Gotowe bulgogi podajemy z ryżem lub makaronem ryżowym. Polecam hojnie posypać prażonymi ziarnami sezamu i szczypiorkiem/cebulką dymką. Do tego wspaniale komponuje się klasyczne kimchi albo kiszona kapusta po koreańsku.

Smacznego!

image_pdfimage_print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *