Koreańskie bulgogi z boczniaków

Bulgogi to bardzo popularne koreańskie danie, którego podstawą są cienkie kawałki wołowiny lub wieprzowiny pieczone na grillu, chociaż smażenie ich na patelni też jest dozwolone 😉 Wegańskich wersji tej potrawy mam opracowanych kilka – dzisiaj prezentuję tę na bazie grzybów boczniaków. Jest to proste w wykonaniu, ale zarazem bogate smakowo danie z pysznymi grzybami, słodką cebulą, chrupiącą marchewką i smakowitym sezamowym sosem. Polecam 🙂

Składniki:
  • 500 g grzybów boczniaków
  • 1 mała cebula
  • 1mała marchewka

Sos:

  • 3 łyżki sosu tamari (lub sojowego)
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżka prażonych ziaren sezamu
  • 2 łyżeczki octu ryżowego
  • cebulka dymka do przybrania
  • prażone ziarna sezamu do posypania
  • 1 łyżka oleju do smażenia
Wykonanie:

Umyte i osuszone boczniaki kroimy na podłużne paski. Obraną i umytą marchewkę kroimy na słupki, a cebulę w wiórka.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę aż się zeszkli.

W miseczce mieszamy sos sojowy, cukier, ocet ryżowy i ziarna sezamu.

Gdy cebula jest gotowa, dodajemy grzyby, marchewkę i zalewamy sosem. Delikatnie mieszamy.

Zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem aż grzybki będa miękkie.

Podajemy z ryżem lub makaronem ryżowym. Polecam hojnie posypać prażonymi ziarnami sezamu i szczypiorkiem/cebulką dymką. Do tego wspaniale komponuje się klasyczne kimchi albo kiszona kapusta po koreańsku.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *