Przepis na wegański majonez już był na moim blogu (z aquafaby – patrz tutaj). Ale to nie znaczy, że przestałam eksperymentować 🙂 I oto proponuję Wam inną wersję: FIT majonezu z ziaren słonecznika. Musztarda wyostrza jego smak, a czarna sól nadaje bardziej tradycyjnego (czyt. “jajecznego”) smaku. A nadaje się on nie tylko jako dodatek do sałatek! Świetnie sprawdza się także jako smarowidełko do kanapek. Wystarczy dodać plasterki kiszonego ogóreczka i pyszna kanapka gotowa. Polecam! 🙂
Majonez ten polecam np. do takiej sałatki z pora i cieicerzycy.
Składniki:
- 1/2 szklanki ziaren słonecznika
- 1 szklanka wrzątku do namoczenia słonecznika
- 80-100 g surowego kalafiora (opcjonalnie, ja używam surowego i mrożonego)
- 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny (opcjonalnie)
- 1-2 łyżeczki musztardy dijon
- szczypta czarnej soli kala namak (dla “jajecznego” posmaku)
- 2 łyżki (30 ml) płatków drożdżowych nieaktywnych (koniecznie!)
- kilka łyżek wody lub oliwy (żeby uzyskać pożądaną konsystencję)
Wykonanie:
Ziarna słonecznika zalewamy wrzątkiem i moczymy przez kilka godzin (u mnie czasami, gdy się spieszę to tylko pół godziny :)).
Do blendera wrzucamy odcedzone ziarna słonecznika, płatki drożdżowe, koszyczki kalafiora, wodę lub oliwę, musztardę, sól i sok z cytryny. Miksujemy na gładką masę. I pyszny wegański majonez mamy gotowy 🙂
Przechowujemy do 2-3 dni w lodówce.
Smacznego!
- Uważasz, że ten artykuł jest ważny? To podaj go dalej!
- Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza 🙂
- Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
- Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
- Dziękuję i pozdrawiam! 🙂
Jeden komentarz do “Majonez ze słonecznika”