Majonez ze słonecznika i surowego kalafiora

Przepis na majonez już był na moim blogu (z aquafaby – patrz tutaj). Ale to nie znaczy, że przestałam eksperymentować 🙂 I oto proponuję Wam inną wersję majonezu: z ziaren słonecznika i surowego kalafiora z niewielką ilością oleju. Musztarda wyostrza jego smak, a czarna sól nadaje bardziej tradycyjnego (czyt. “jajecznego”) smaku. A nadaje się on nie tylko jako dodatek do sałatek! Świetnie sprawdza się także jako smarowidełko do pieczywa. Wystarczy dodać plasterki kiszonego ogóreczka i pyszna kanapka gotowa. Polecam! 🙂

Składniki:
  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika
  • 1 szklanka wrzątku do namoczenia słonecznika
  • 80-100 g surowego kalafiora (ja używam też mrożonego)
  • 2 łyżki oliwy/oleju dobrej jakości
  • 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 1-2 łyżeczki musztardy dijon
  • szczypta czarnej soli kala namak (dla “jajecznego” posmaku)
  • 1/2 -1 łyżeczki brązowego cukru (opcjonalnie, nam smakuje niesłodzony)
Wykonanie:

Ziarna słonecznika zalewamy wrzątkiem i moczymy przez kilka godzin (można zostawić na noc).

Do blendera wrzucamy odcedzone ziarna słonecznika, koszyczki kalafiora, oliwę, musztardę, sól i sok z cytryny. Miksujemy na gładką masę. Dosładzamy cukrem do smaku.

Przechowujemy do 2-3 dni w lodówce.

Smacznego!

2 myśli na temat “Majonez ze słonecznika i surowego kalafiora”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *