Roladki z tortilli – efektowna przekąska na zimno

Zamiast zwykłych kanapek można zrobić roladki. Wystarczy kilka placków tortilli, ulubione smarowidło, plasterki wędliny lub sera żółtego,  chrupiące warzywa i gotowe. Poniżej przedstawiam kilka najpopularniejszych wersji, które można dowolnie modyfikować według uznania i zawartości lodówki 🙂 Roladki z tortilli to idealna przekąska na domową imprezę. Ale nie tylko! Dzieci też je bardzo lubią, bo zgrabnie wyglądają, są kolorowe i przykuwają uwagę intrygując zawartością 🙂 Polecam!

Składniki:

Wersja 1:

Wersja 2:

  • kilka tortilli według tego przepisu lub kupionych w sklepie
  • smalec wegański według tego przepisu lub domowy majonez
  • wędlina wegańska w plasterkach
  • liście świeżego szpinaku
  • pomidor
  • ogórek świeży

Wersja 3:

Polecam również inne smarowidła do tortilli, np. pastę ze słonecznika, pasztet z soczewicy, humus z grillowaną papryką, humus z dynią, pasta z bakłażana, pasta z pieczonych orzechów włoskich.

Wykonanie:

Przygotowujemy beztłuszczowe tortille z batatów według tego przepisu albo używamy tych ze sklepu.

Smarujemy dowolnie wybraną pastą, układamy plasterki wędliny lub sera żółtego, pomidora, ogórka, papryki i zieleninę.

Ciasno zawijamy tortillę w rulon i zawijamy w folię aluminiową lub plastikową. Wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.

Po upływie tego czasu wyciągamy z folii, kroimy, wbijamy wykałaczkę i nabijamy gruby plasterek świeżego ogórka lub oliwkę.

Smacznego!

  • Uważasz, że ten artykuł jest ważny? To podaj go dalej! 
  • Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza 🙂
  • Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
  • Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
  • Dziękuję i pozdrawiam! 🙂

Jeden komentarz do “Roladki z tortilli – efektowna przekąska na zimno”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *