Pieguski to mięciutkie, wilgotne i sprężyste ciasto przepełnione cytrynową nutą – takie są te cytrynowo-makowe babeczki. Zatem nie zwlekajcie, tylko działajcie, bo pieguski same się nie upieką 😉 Polecam!
Składniki (na 12 babeczek/muffinek):
- 1 1/2 szklanki (360 ml) mąki pszennej
- 1/2 szklanki (120 ml) brązowego cukru
- 1 1/2 łyżeczki (7 ml) proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki (120 ml) maku niebieskiego lub mielonego
- 1/2 szklanki (120 ml) mleka roślinnego
- 1/2 szklanki (120 ml) musu jabłkowego według tego przepisu
- otarta skórka ze sparzonej wrzątkiem 1 cytryny
- świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
- zamiennik jajka:
- 2 łyżki (30 ml) nasion chia
- 6 łyżek (60 ml) wody
Lukier (opcjonalnie):
- cukier puder
- sok z cytryny
- nasiona chia do dekoracji
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.
W niewielkiej miseczce mieszamy nasiona chia z wodą i odstawiamy na kilka minut.
Cytrynę parzymy wrzątkiem i ocieramy skórkę do niewielkiego naczynia.
Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, wsypujemy cukier, mak i dokładnie mieszamy.
Następnie dodajemy mleko, mus jabłkowy otartą skórkę, sokz cytryny i zamiennik jajka. Całość dokładnie mieszamy.
Do tacki na muffinki wyłożonej silikonowymi lub papierowymi foremkami nakładamy łyżką masę.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 25-30 minut albo aż patyczek wetknięty w babeczki będzie suchy.
Gotowe babeczki dekorujemy lukrem zrobionym z cukru pudru utartego w moździerzu z sokiem z cytryny.
Smacznego!
- Uważasz, że ten artykuł jest ważny? To podaj go dalej!
- Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza 🙂
- Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
- Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
- Dziękuję i pozdrawiam! 🙂
Dzięki za przepis ! Wyszły pyszne!
🙂