Pieguski, czyli cytrynowo-makowe babeczki (bez oleju)

Pieguski to mięciutkie, wilgotne i sprężyste ciasto przepełnione cytrynową nutą, pełne chrupiących ziaren maku – takie są te cytrynowo-makowe babeczki. Zatem nie zwlekajcie, tylko działajcie, bo pieguski same się nie upieką 😉 Polecam!

Składniki (na 12 babeczek/muffinek):
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki maku
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego
  • 1/2 szklanki musu jabłkowego według tego przepisu
  • otarta skórka ze sparzonej wrzątkiem 1 cytryny
  • świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
  • zamiennik jajka:
    • 2 łyżki nasion chia
    • 6 łyżek wody

Lukier (opcjonalnie):

  • cukier puder
  • sok z cytryny

 

  • nasiona chia do dekoracji
Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.

W niewielkiej miseczce mieszamy nasiona chia z wodą i odstawiamy na kilka minut.

Cytrynę parzymy wrzątkiem i ocieramy skórkę do niewielkiego naczynia.

Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, wsypujemy cukier, mak i dokładnie mieszamy.

Następnie dodajemy mleko, mus jabłkowy otartą skórkę, sokz cytryny i zamiennik jajka. Całość dokładnie mieszamy.

Do tacki na muffinki wyłożonej silikonowymi lub papierowymi foremkami nakładamy łyżką masę.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 25-30 minut albo aż patyczek wetknięty w babeczki będzie suchy.

Gotowe babeczki dekorujemy lukrem zrobionym z cukru pudru utartego w moździerzu z sokiem z cytryny.

Smacznego!

 

2 myśli na temat “Pieguski, czyli cytrynowo-makowe babeczki (bez oleju)”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *