Sa艂atka jarzynowa

Sa艂atki jarzynowej nie trzeba chyba nikomu przedstawia膰 馃檪 Klasyczny klasyk, kt贸rego podstaw膮 jest dobry, u mnie s艂onecznikowo-kalafiorowy fit majonez w艂asnej roboty. W mojej ro艣linnej wersji koniecznie musi by膰 jab艂ko, og贸rki kiszone i groszek. Dla dodania warto艣ci od偶ywczych i zwi臋kszenia uczucia syto艣ci dodaj臋 fasolk臋. A 艣wie偶a zieleninka dope艂nia wspaniale ca艂o艣ci. Polecam!

Sk艂adniki:
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 korze艅 pietruszki
  • 1 艂odyga selera naciowego
  • 1 ma艂e jab艂ko
  • 1 ma艂a cebula
  • 4 og贸rki kiszone
  • 1 szklanka fasolki czerwonej
  • 1 szklanka kukurydzy z puszki
  • 1 szklanka groszku konserwowego
  • 1-2 艂y偶ki ulubionej musztardy
  • majonez domowy (przepis tutaj)
  • szczypta czarnej soli (dla 鈥渏ajecznego鈥 posmaku)
  • pieprz czarny mielony
  • 艣wie偶e zio艂a – koperek, szczypiorek lub natka pietruszki (opcjonalnie)
Wykonanie:

Ziemniaki, marchewk臋 i pietruszk臋 gotujemy w mundurkach do 艣redniej mi臋kko艣ci. Nie mog膮 zbyt mi臋kkie, bo rozpadn膮 si臋 w sa艂atce.

Jab艂ko i cebul臋 obieramy i siekamy w drobn膮 kostk臋, podobnie jak og贸rki kiszone. Seler naciowy myjemy o kroimy w cienkie plasterki. Fasolk臋, kukurydz臋 i groszek odcedzamy.

Ugotowane warzywa, odcedzamy, studzimy, obieramy i kroimy w kostk臋.

Do wi臋kszego naczynia wrzucamy przygotowane warzywa, musztard臋, czarn膮 s贸l i majonez. Ca艂o艣膰 dok艂adnie mieszamy

Doprawiamy sol膮 i pieprzem do smaku i posypujemy ulubion膮 zielenink膮.

Najlepiej smakuje sch艂odozna, po tym, jak pole偶y przez ca艂膮 noc w lod贸wce 馃檪

Smacznego!

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *