Sałatka jarzynowa

Sałatki jarzynowej nie trzeba chyba nikomu przedstawiać 🙂 Klasyczny klasyk, którego podstawą jest dobry, u mnie słonecznikowo-kalafiorowy fit majonez własnej roboty. W mojej roślinnej wersji koniecznie musi być jabłko, ogórki kiszone i groszek. Dla dodania wartości odżywczych i zwiększenia uczucia sytości dodaję fasolkę. A świeża zieleninka dopełnia wspaniale całości. Polecam!

Składniki:
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 małe jabłko
  • 1 mała cebula
  • 4 ogórki kiszone
  • 1 szklanka fasolki czerwonej
  • 1 szklanka kukurydzy z puszki
  • 1 szklanka groszku konserwowego
  • 1-2 łyżki ulubionej musztardy
  • majonez domowy (przepis tutaj)
  • szczypta czarnej soli (dla “jajecznego” posmaku)
  • pieprz czarny mielony
  • świeże zioła – koperek, szczypiorek lub natka pietruszki (opcjonalnie)
Wykonanie:

Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę gotujemy w mundurkach do średniej miękkości. Nie mogą zbyt miękkie, bo rozpadną się w sałatce.

Jabłko i cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę, podobnie jak ogórki kiszone. Seler naciowy myjemy o kroimy w cienkie plasterki. Fasolkę, kukurydzę i groszek odcedzamy.

Ugotowane warzywa, odcedzamy, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę.

Do większego naczynia wrzucamy przygotowane warzywa, musztardę, czarną sól i majonez. Całość dokładnie mieszamy

Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i posypujemy ulubioną zieleninką.

Najlepiej smakuje schłodozna, po tym, jak poleży przez całą noc w lodówce 🙂

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *