Sałatka z jackfruita, czyli owocu chlebowca

Znacie jackfruita? Jest to młody owoc chlebowca (drzewa bochenkowego) o konsystencji mięsa drobiowego a neutralnym smaku. Wiem, że brzmi to trochę dziwnie 🙂 Jest doskonałym zamiennikiem mięsa, gdyż ma stosunkowo dużo białka, ale w porównaniu do mięsa zwierzęcego, nie zawiera tłuszczy nasyconych i cholesterolu oraz ma niską zawartość sodu. Kupuję go w puszce w sklepie z  żywnością azjatycką. A sałatka z jackfruita smakuje dosłownie wszystkim 🙂 Polecam!

Składniki:
  • 1 puszka owocu chlebowca (jackfruit) w syropie (565 g)
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 mała cebula
  • kilka oliwek
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżeczki musztardy francuskiej (z całymi nasionami)
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie:

Odcedzamy chlebowca i drobno kroimy. Obraną cebulę siekamy w kostkę, podobnie jak seler naciowy. Oliwki kroimy w plasterki.

Do większego naczynia dodajemy cebulę, seler naciowy, oliwki, musztardę , polewamy jogurtem i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Smacznego!

2 myśli na temat “Sałatka z jackfruita, czyli owocu chlebowca”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *