Makowe fit babeczki z komosy ryżowej

Pewna osoba, dla której ulubionym deserem jest śledzik 😉 , gdy pierwszy raz spróbowała tych muffinek z zadowoleniem powiedziała: “Mmmmm, niezłe!” Był to niewątpliwie komplement w jej ustach 🙂 A te makowe babeczki może nie wyglądają oszałamiająco, ale “nieźle” smakują i są całkiem zdrowe: bez nabiału, bez glutenu, bez oleju, bez białego cukru. Polecam 🙂

Składniki:

  • 1/2 szklanki surowej komosy ryżowej
  • 1 szklanka wody do ugotowania komosy
  • 1/2 szklanki mąki kokosowej
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 1/2 szklanki maku
  • 1/3 szklanki ksylitolu (lub brązowego cukru)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 1 większe słodkie jabłko

Wykonanie:

Surową komosę przepłukujemy na sitku wrzątkiem, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy, a następnie gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 15 minut. Potem wyłączamy ogień i zostawiamy na kuchence pod przykryciem przez około 15 minut. Potem zdejmujemy przykrywkę i odstawiamy do ostudzenia.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 stopni C.

Jabłko obieramy i ucieramy na dużych oczkach tarki.

Do ostudzonej komosy dodajemy mąkę kokosową, cukier, mak, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i dokładnie mieszamy. Dolewamy mleko i dodajemy starte jabłko i mieszamy do połączenia składników.

Łyżką napełniamy foremki silikonowe na muffinki dociskając masę, aby ściśle je wypełniała.

Babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 30-40 minut w temperaturze 175 stopni C.

Podajemy z ulubioną herbatką 🙂

Smacznego!

Jedna myśl na temat “Makowe fit babeczki z komosy ryżowej”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *