Makowe FIT babeczki z komosy ryżowej

Pewna osoba, dla której ulubionym deserem jest śledzik 😉 , gdy pierwszy raz spróbowała tych muffinek z zadowoleniem powiedziała: “Mmmmm, niezłe!” Był to niewątpliwie komplement w jej ustach 🙂 A te makowe babeczki może nie wyglądają oszałamiająco, ale “nieźle” smakują i są całkiem zdrowe: bez nabiału, bez glutenu, bez oleju, bez białego cukru. Polecam 🙂

Warto pamiętać, że komosa ryżowa to źródło pełnowartościowego białka i amionokwasów. Inne przepisy z wykorzystaniem komosy ryżowej i instrukcje jak ją gotować:  bezglutenowy tort czekoladowy<klik> , sałatka z papryką<klik> , sałatka z jabłkami<klik>, koktajl proteinowy<klik>.

Składniki:
  • 1/2 szklanki (120 ml) surowej komosy ryżowej
  • 1 szklanka (240 ml) wody do ugotowania komosy
  • 1/2 szklanki (120 ml) mąki kokosowej
  • 1/2 szklanki (120 ml) mąki ryżowej
  • 1/2 szklanki (120 ml) maku
  • 1/3 szklanki (80 ml) ksylitolu (erytrytolu lub brązowego cukru)
  • 1 łyżeczka (5  ml) proszku do pieczenia
  • 1 szklanka (240 ml) mleka roślinnego
  • 1 większe słodkie jabłko
Wykonanie:

Surową komosę przepłukujemy na sitku wrzątkiem, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy, a następnie gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 15 minut. Potem wyłączamy ogień i zostawiamy na kuchence pod przykryciem przez około 15 minut. Potem zdejmujemy przykrywkę i odstawiamy do ostudzenia.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 stopni C.

Jabłko obieramy i ucieramy na dużych oczkach tarki.

Do ostudzonej komosy ryżowej dodajemy mąkę kokosową i ryżową, ksylitol (lub cukier), mak, proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Dolewamy mleko i dodajemy starte jabłko i mieszamy do połączenia składników.

Łyżką napełniamy foremki silikonowe na muffinki dociskając masę, aby ściśle je wypełniała.

Babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 30-40 minut w temperaturze 175 stopni C.

Podajemy z ulubioną herbatką 🙂

Smacznego!

  • Spodobał Ci się ten przepis? To bardzo się cieszę 🙂 Będzie mi miło, jeśli skomentujesz i udostępnisz! Dzięki Tobie będzie on miał szansę dotrzeć do kogoś, kto być może potrzebuje go przeczytać.
  • Obserwuj mnie na Facebooku lamarida.pl FB
  • Śledź mnie na Instagramie lamarida.pl Instagram
  • Dziękuję i pozdrawiam! 🙂
image_pdfimage_print

5 myśli na temat “Makowe FIT babeczki z komosy ryżowej”

  1. W przygotowaniu nie ma nic o mące ryżowej, za to w spisie składników nie ma sody oczyszczonej. Dziwne, ze nikt jeszcze nie zwrócił na to uwagi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *