Oto idealna sałatka na lunch do szkoły czy pracy – chrupiąca kapusta pekińska ze słodkimi brzoskwiniami i suszonymi owocami w smakowitym jogurtowym sosie curry. Mniam 🙂 To również świetny dodatek do pieczonych warzyw czy potraw z grilla. Co ja mówię, właściwie ta sałatka jest dobra do wszystkiego 🙂 Polecam!
Składniki:
- 1 kapusta pekińska
- 1 puszka brzoskwiń (około 480 g owoców)
- 1/2 szklanki sojowego jogurtu naturalnego (125 ml)
- 2 łyżki syropu z brzoskwiń (z puszki)
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 1 łyżka majonezu (opcjonalnie)
- garść rodzynek lub żurawiny suszonej
Wykonanie:
Kapustę dzielimy na liście, wycinamy głąby, myjemy liście pod bieżącą wodą i drobno kroimy.
Brzoskwinie odsączamy z soku (syropu nie wylewamy! – po zmieszaniu z wodą mamy pyszny napój 🙂 ) i kroimy w niewielką kostkę.
Mieszamy kapustę z brzoskwiniami i rodzynkami lub żurawiną suszoną.
Następnie, całość polewamy jogurtem zmieszanym z curry, syropem z brzoskwiń i majonezem.
Sałatkę podajemy z ulubionym pieczywem np. domowymi krakersami lub pieczonymi warzywami lub tofu. Pychotka 🙂
Smacznego!
- Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
- Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza 🙂
- Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog FB
- Śledź mnie na Instagramie lamarida_pl Instagram
- Dziękuję i pozdrawiam! 🙂
Tego słowa znów potrzebowałam,dziękuję.