Sałatka z kapusty pekińskiej i brzoskwiń w sosie curry

Oto idealna sałatka na lunch do szkoły czy pracy – chrupiąca kapusta pekińska ze słodkimi brzoskwiniami i suszonymi owocami w smakowitym jogurtowym sosie curry. Mniam 🙂 To również świetny dodatek do pieczonych warzyw. Co ja mówię, właściwie ta sałatka jest dobra do wszystkiego 🙂 Polecam!

Składniki:
  • 1 kapusta pekińska
  • 1 puszka brzoskwiń (około 480 g owoców)
  • 1/2 szklanki sojowego jogurtu naturalnego (125 ml)
  • 2 łyżki syropu z brzoskwiń (z puszki)
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 1 łyżka majonezu (opcjonalnie)
  • garść rodzynek lub żurawiny suszonej
Wykonanie:

Kapustę dzielimy na liście, wycinamy głąby, myjemy liście pod bieżącą wodą i drobno kroimy.

Brzoskwinie odsączamy z soku (syropu nie wylewamy! – po zmieszaniu z wodą mamy pyszny napój 🙂 ) i kroimy w niewielką kostkę.

Mieszamy kapustę z brzoskwiniami i rodzynkami lub żurawiną suszoną.

Następnie, całość polewamy jogurtem zmieszanym z curry, syropem z brzoskwiń i majonezem.

Sałatkę podajemy z ulubionym pieczywem np. domowymi krakersami lub pieczonymi warzywami lub tofu. Pychotka 🙂

Smacznego!

Jedna myśl na temat “Sałatka z kapusty pekińskiej i brzoskwiń w sosie curry”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *