Japońskie naleśniki dorayaki z matchą

Dorayaki to bardzo popularny japoński przysmak złożony z dwóch niewielkich naleśników przełożonych słodką pastą z fasoli adzuki. W mojej wersji naleśniki są zrobione z dodatkiem japońskiej herbaty matcha, która ma opinię jednego z najzdrowszych uzupełniaczy diety. Dodatkowo, dzięki niej dorayaki mają piękny apetyczny kolor świeżej zieleni 🙂 Idealne na śniadanie albo przekąskę do szkoły lub pracy.

Więcej o zdrowotnych właściwościach matchy  pisałam tutaj, a przepis ma babeczki z matchą znajdziecie tu.

Składniki(na 18 małych naleśników):

Naleśniki:

  • 3/4 szklanki mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka (5 ml) proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki (10 ml) japońskiej herbaty matcha
  • 2 łyżeczki (10 ml) mielonego siemienia lnianego
  • 3 łyżki (45 ml) cukru pudru
  • 1 1/4 szklanki (około 310 ml) mleka roślinnego

Nadzienie:

lub

  • domowa nutella według tego przepisu (nie jest to nadzienie do tradycyjnych japońskich dorayaki , ale też smaczne 🙂 )
Wykonanie:

W misce mieszamy suche składniki: przesianą mąkę, matchę, proszek do pieczenia i cukier puder oraz siemię lniane. Dolewamy mleka i dokładnie mieszamy. Ciasto będzie miało raczej rzadką konsystencję.

Rozgrzewamy suchą nieprzywierającą patelnię. Odmierzamy 1 łyżkę ciasta (15 ml) i wylewamy na patelnię kształtując naleśniki w kształcie niewielkiego okrągłego placka.

WAŻNE: Naleśniki smażymy na bardzo wolnym ogniu, żeby nie straciły swego zielonego koloru. Jeśli ogień będzie za mocny, to zaraz zbrązowieją – nie wpłynie to znacząco na ich smak, ale ja preferują je w odcieniu świeżej zieleni 🙂

Usmażone naleśnik parujemy: jednego naleśnika smarujemy słodką pastą z fasoli adzuki i nakładamy na niego drugiego. Gotowe dorayaki można ozdobić kuleczkami z pasty anko 🙂

Innną opcją jest przełożenie naleśników domowym dżemem lub nutellą. A moim chłopcom naleśniki smakują nawet solo i zawsze podjadają mi je Łobuziaki 😀

Smacznego!

Jedna myśl na temat “Japońskie naleśniki dorayaki z matchą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *