Rozpustnie czekoladowy deser – wegańska panna cotta

Panna cotta to deser rodem z Italii, składający się ze śmietany gotowanej z żelatyną i innymi dodatkami. Moja wersja jest całkowicie roślinna i rozpustnie czekoladowa w smaku 🙂 – miękki, a sprężysty czekoladowy krem polany czekoladą i podany z ulubionymi owocami. Kto się skusi? 🙂 

Składniki (na 4 porcyjki): 
  • 400 g gęstego mleka kokosowego (1 puszka)
  • 1/2 szklanki (125 ml) mleka sojowego
  • 1 łyżeczka (5 ml) agaru
  • 2 łyżki (30 ml) niesłodzonego kakao
  • 4 łyżki (60 ml) syropu z agawy

Polewa:

  • 100 g ulubionej czekolady gorzkiej (75% kakao lub więcej)
Wykonanie:

Do garnka wsypujemy wszystkie składniki na panna cottę.

Mieszamy i powoli podgrzewamy aż się całość zagotuje. Gotujemy przez około 10 minut na wolnym ogniu aż krem trochę zgęstnieje. Jednak jego konsystencja będzie raczej wodnista – jak na zdjęciu. Tak ma być – stężeje w lodówce.

Rozlewamy do szklanek i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na około godzinę do przestudzenia. Następnie wkładamy do lodówki na około 2-3 godziny.

W międzyczasie w garnku zagotowujemy wodę, kładziemy miskę z połamaną tabliczką czekolady i mieszając rozpuszczamy.

Gdy czas minie, wyciągamy szklanki z lodówki i wykładamy je do góry dnem na talerzyki. Można sobie pomóc delikatnie nożem. Polewamy polewą czekoladową. I rozpustnie czekoladowa panna cotta jest gotowa 🙂

Na koniec przybieramy świeżymi lub mrożonymi owocami i gotowe 🙂

Smacznego!

2 myśli na temat “Rozpustnie czekoladowy deser – wegańska panna cotta”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *