Fasola w pomidorowym sosie

Fasola w pomidorowym sosie to całoroczne danie, które wspaniale syci i super smakuje. Można ją podawać solo lub z chlebkiem. Świetnie też pasuje na imprezowy stół, by przyciągać uwagę gości swoim apetycznym wyglądem. Polecam! 🙂

Ja zawsze gotuję fasolę “hurtowo” w ilości pół lub całego kilograma. Mianowicie, moczę ją przez noc w wodzie. Rano przepłukuję, zalewam czystą zimną wodą i gotuję do miękkości. Później wykorzystuję ją na różne sposoby. Nasz Najmłodszy synek maluszek bardzo lubi jeść ją jako przekąskę! Tak po prostu bez żadnych dodatków 🙂 Z kolei Najstarszy, podobnie jak reszta rodziny, uwielbia zajadać się fasolą z kiszonym barszczem czerwonym według tego przepisu . A wszyscy domownicy i nawet nasi wszystkożerni krewni uwielbiają wegański smalczyk z fasoli (przepis tutaj). Jednym słowem, ugotowana fasola nigdy się u nas w domu nie marnuje 🙂

Składniki:
  • 2 szklanki ugotowanej białej fasoli
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 1/2 szklanki passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oleju do smażenia
Wykonanie:

Cebulę, czosnek i marchewkę obieramy i myjemy. Cebulę kroimy na wiórka, czosnek drobno siekamy, a marchewkę trzemy na dużych oczkach tarki.

Na dużej patelni lub garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek i smażymy aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy przyprawy i startą marchewkę i smażymy przez kilka minut. Można podlać wodą, żeby warzywa się nie przypaliły.

Potem dodajemy ugotowaną wcześniej fasolę i zalewamy passatą pomidorową. Mieszamy i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. I fasola w pomidorowym sosie gotowa 🙂

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *