Fasola w pomidorowym sosie to całoroczne danie, które wspaniale syci i super smakuje. Można ją podawać solo lub z chlebkiem. Świetnie też pasuje na imprezowy stół, by przyciągać uwagę gości swoim apetycznym wyglądem. Polecam! 🙂
Ja zawsze gotuję fasolę “hurtowo” w ilości pół lub całego kilograma. Mianowicie, moczę ją przez noc w wodzie. Rano przepłukuję, zalewam czystą zimną wodą i gotuję do miękkości. Później wykorzystuję ją na różne sposoby. Nasz Najmłodszy synek maluszek bardzo lubi jeść ją jako przekąskę! Tak po prostu bez żadnych dodatków 🙂 Z kolei Najstarszy, podobnie jak reszta rodziny, uwielbia zajadać się fasolą z kiszonym barszczem czerwonym według tego przepisu . A wszyscy domownicy i nawet nasi wszystkożerni krewni uwielbiają wegański smalczyk z fasoli (przepis tutaj). Jednym słowem, ugotowana fasola nigdy się u nas w domu nie marnuje 🙂
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej białej fasoli
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1 1/2 szklanki passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka oleju do smażenia
Wykonanie:
Cebulę, czosnek i marchewkę obieramy i myjemy. Cebulę kroimy na wiórka, czosnek drobno siekamy, a marchewkę trzemy na dużych oczkach tarki.
Na dużej patelni lub garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek i smażymy aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy przyprawy i startą marchewkę i smażymy przez kilka minut. Można podlać wodą, żeby warzywa się nie przypaliły.
Potem dodajemy ugotowaną wcześniej fasolę i zalewamy passatą pomidorową. Mieszamy i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. I fasola w pomidorowym sosie gotowa 🙂
Smacznego!
- Uważasz, że ten artykuł jest ważny? To podaj go dalej!
- Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza 🙂
- Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
- Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
- Dziękuję i pozdrawiam! 🙂