Pieczone młode ziemniaki z kalafiorem

Pieczone młode ziemniaki z kalafiorem w mieszance przypraw to smakowita  propozycja na prostą letnią potrawę. Podana z kotletami roślinnymi i surówką niektórym może bardzo przypominać tradycyjny polski obiad 😉 Polecam! 🙂

Składniki:
  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 1 kalafior (około 0.5 kg)
  • 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek (my lubimy z pestek winogron)
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • garść świeżego posiekanego tymianku (opcjonalnie, ale polecam!)
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • świeżo wyciśnięty sok z cytryny (do podania, według smaku)
Wykonanie:

Ziemniaki obrać, umyć i osuszyć. Pokroić w równe części. Kalafiora opłukać i pokroić w kawałki odpowiadające w wielkości ziemniakom.

W dużej misce wymieszać warzywa z przyprawami. Przełożyć je na blaszkę wyłożoną silikonową matą lub papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 190 stopni C przez około 30 minut albo do momentu aż ziemniaki będą miękkie.

Warzywa podajemy skropione sokiem z cytryny z ulubioną surówką – nam bardzo smakuje z mizerią w koreańskim wydaniu<klik>. Całości świetnie dopełni proteinowy dodatek np. w postaci kotletu sojowego<klik>, kotlecików z fasoli<klik> lub klopsików z soczewicy<klik>.

Smacznego!

4 myśli na temat “Pieczone młode ziemniaki z kalafiorem”

  1. Pysznosci!! 🙂 Wlasnie zjadlam ogromna porcje z dodatkiem zielonej salaty z ogorkiem i jogurtem!!! Tymianek i rozmaryn idealnie pasuja do kalafiora (dotychczas stosowalam tylko do ziemniakow)! Polecam i lubie 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *