Burgery z cukinii

Burgery z cukinii to kolejna wege-alternatywa dla tradycyjnych burgerów. Ich bazę stanowi cukinia, ale nie brakuje w nich pachnących świeżych ziół, a całość jest całkowicie bezglutenowa – jeśli ktoś chce wiedzieć 😉 Burgery te zarówno pasują właściwie do każdego rodzaju pieczywa, jak i na imprezowy stół 🙂 Polecam!

Składniki:
  • 2-3 cukinie (500 g)
  • 1/2 małej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 1 garść świeżego szpinaku (około 100 g)
  • 1 garść świeżych ziół: u mnie koperek, szczypiorek, kolendra, pietruszka – można zamienić na inne ulubione
  • 1 szklanka (240 ml) mąki jaglanej
  • 1 szklanka (240 ml) mąki ryżowej (można użyć też pszennej)
  • sól i pieprz według uznania
Wykonanie:

Cebulę, czosnek obieramy i drobno siekamy. Umyte i osuszone szpinak i świeże zioła drobno kroimy. Cukinie myjemy i trzemy na dużych oczkach tarki i odstawiamy na około 10 minut aż puszczą sok.

Po upływie tego czasu odciskamy cukinię i wrzucamy do dużej miski. Dodajemy posiekane szpinak i zioła, mielone siemię lniane i mieszamy. Odstawiamy na około 5 minut – w tym czasie cukinie puszczą znowu sok.

Następnie dodajemy mąkę jaglaną i ryżową (jeśli ciasto jest mokre i nie klei się, to dodajemy więcej mąki). Doprawiamy solą i pieprzem i całość mieszamy.

Dłońmi formujemy  burgery i smażymy na rozgrzanym oleju aż będą zarumienione z obu stron.

Podajemy w ulubionym pieczywie z ulubionymi warzywkami 🙂

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *